Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2022.11.27. 20:45Hozzászólás a témához  [ 7 hozzászólás ] 
 Giu akváriumos elképzelései 
Szerző Üzenet

Csatlakozott: 2017.02.04. 09:21
Hozzászólások: 3
Tartózkodási hely: Igal
Sziasztok,

Gyorsan pár szót magamról aztán a lényegre térek.
Tizenkét évesen kaptam az első akváriumomat ,azóta nem történt komolyabb előrelépés.
most a 3. X-hez közeledve kezdenek összeállni a körülmények egy komolyabb szintlépéshez.
Lassan egy éve tervezgetem az újat,fórumokat könyveket bújok a témával kapcsolatosan (a családom szerint kissé már beteges)
PÁr hete találtam erre az oldalra,hogy miért csak most nem tudom, talán pech, de új távlatokat nyitott meg számomra.
Eddig se kapkodtam mostse szeretnék,az alapokat szeretném megteremteni egy jövőbeli diszkoszos akváriumhoz.
Mivel a régi aksiból max a tapasztalatokattudom felhasználni ami ekkora váltásnál fabatkát se ér,nem célom hogy pár hónap múlva
diszkoszokat tartsak,egy működő akváriumot szeretnék készíteni amit bővítésekkel diszkosz tartásra alkalmassá tehetek majd a jövőben.

Tehát leírom az elképzeléseimet:

Két akvárium méret között vacilálok,70cm magas szekrényen lenne:
360l Méretek(hosszxmélységxmagasság)cm : 120x50x60 ill,
375l Méretek(hosszxmélységxmagasság)cm : 150x50x50
Kacérkodok a gondolattal hogy ötvözöm a két cucc tulajdonságait,az már 450l-es ,de a szűrés ahhoz már nagyon kevés lenne.
A véleményeteket szeretném kikérni különböző szempontok alapján ti melyiket választanátok.

Az állványt zártszelvényből szeretném megoldani.Mekkora méretű és milyen falvastagsági bírna el ezt a tömeget.Terveim alapján kb 150x50x70-es.
Az 150x50-es felső illetve alsó keretet még két helyen merevíteném.Ezeket kötném 8 helyen össze,ami a magasságot adná.Szintező lábak még tervezés alatt.

A szűrést 1db Tetra EX1200Plus biztosítaná,vmi jóféle bio töltettel (siporaxot emlegetitek elég sokat)
Emellett egy belső szűrő elhelyezésén is gondolkodom,mely csak a mechanikai szűrést látná el így a külsőnek csak bio szűrést végezne,
lenne ennek így értelme vagy inkább mégegy külső szűrő beállításán gondolkozzam?
A szűrőanyagra visszatérve a Siporax esetében van dobozos illetve kimért,mennyire kell ettől félni,szabad-e ilyet megvenni,és ha igen akkor hol?

A víz,kb olyan kemény ha kilöttyen feltörik a járólap.
A lágyításra egyenlőre nincs lehetőségem.
Ekkora méretű akváriumnál(írtátok hogy a méret befolyásolja a vízcserét) kb milyen gyakorisággal kellene vizet cserélni és mennyit?

Levegőztetés,erről is olvastam sokfélét,van szükség kompresszorra vagy elegendő ha az esőztetővel megfodrozom a vizet.(ha belső szűrő lesz akkor az megoldja a kérdést)

Nem teljesen aktuális de hol tudnék a jövőben beszerezi diszkoszokat,helyi(30Km) akvarisztikákba az is csoda ha látok egyet egyet.
Somogyban lakom esetleg ha lenne valami tippetek hogy relatíve közelebb hol lehetne majd értelmesebb(nem hullajelölt)halakat venni.
A google egyenesen családtag,de óriási eltéréseket tapasztalok az árukban is.Nagyságrendileg mekkora összegbe kerül egy halacska amit érdemes megvenni.
Mennyi halacskában érdemes gondolkodni ekkora akváriumok esetén.

Bármilyen jellegű építő kritikát szívesen fogadok.
Azt hiszem egyenlőre ennyi,előre is köszönöm a segítségeteket.

U.I.:Bocs,ha olyat kérdeztem ami szerepel valamelyik topicban,


2017.02.11. 09:35
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Hello Giu!

Most elolvastam, este válaszolok.

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2017.02.12. 15:12
Profil Honlap
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Szia Giu!

Megint elolvastam a posztodat és rettenetesen örülök neki, mert ez az etalon hozzáállás a dolgokhoz kezdő diszkoszosként. Azért is örülök neki, mert én is Somogyban lakom (Balatonújlakon, de megyek ezerfelé folyton), tehát földik vagyunk.

De akkor térjünk rá a kérdésekre:
Az akvárium mindenképp legyen a lehető legnagyobb, tehát a 450-es lesz a te méreted. Az miatt nem kell aggódni, hogy a szűrő nem bírja el, mert nem az a lényeg, hogy a szűrő mekkora, hanem az, hogy mekkora a víz terhelése, tehát mit kell szűrnie. Ha ugyanannyi halat tartasz 375 és 450 literben, akkor jó eséllyel a nagyobb akváriumnak lesz jobb a vize. Az a Tetra szűrő kezdésnek jó lesz, aztán, ha a sors úgy hozza, akkor dobhatsz mellé egy 30 literes műanyag hordót. A Siporax nem rossz cucc, nálam eddig még bevált (mondjuk azt, hogy nincs rá panaszom), annyi csak a lényege, hogy ügyelni kell arra, hogy ne koszosodjon el nagyon gyorsan, mert akkor príma szűrő helyett rettenetes mocsár tud belőle kialakulni.
Egy jó belső szűrő, ami nem csinál cunamit a medencében, viszont könnyen takarítható, mindenképp hasznos tud lenni. Konkrét tippem nincs, de szerintem egy valami kis powerhead, rajta egy szivaccsal pont jó lesz.

Az állványt nem kell túlbonyolítani, a 150-es fesztávot 6 lábbal bőven elég megtámasztani, felül meg esetleg három részre osztani keresztben. 50x50-es, sima zártszelvény tökéletesen megfelel. Nekem egy 190x55x55-ös akvárium van ilyenen, ráadásul az enyémnek csak 4 lába van és az is elég. Esze ágában sincs az akváriumnak eltörni.

Nem tudom, hogy hol laksz és mennyire kemény felétek a víz (Tab környéke?), de ez csak némileg befolyásolja a lehetőségeidet. Természetesen, ha eszeveszettül kemény és nagyon lúgos a víz, abban nem biztos, hogy jó ötlet diszkoszhalat (vagy éppenséggel bármit) tartani, ezzel várjunk meg esetleg egy vízteszt eredményt vagy adatokat a helyi vízműtől.

A vízcserét nem lehet megúszni. SZAT gyantával és visszafogott telepítési sűrűséggel, esetleg néhány gyorsan szaporodó nitrátzabáló növénnyel (én imádom a Vallisneriát tálba ültetve) szinte csodát lehet csinálni, de az a megoldás is csak egy jó mankó, nem megoldás.
Én azt mondom, hogy számolj heti 3x30%-kal kiindulásnak, aztán majd meglátod. A halak szólnak, ha valami nem tetszik nekik. Meg akkor is, ha igen. ;)

Halat honnan vegyél? Ez egy jó kérdés. Láttam hazai tenyésztő által posztolt képeket egészen jó ivadékokról és láttam kritikán aluliakat is. Láttam egészséges halat és láttam mondjuk úgy, hogy kevésbé egészségeset is.
Ha azt feltételezzük, hogy csak egy helyről származó diszkoszokat és esetleg néhány corydorast és algázót tartanál az akváriumban, akkor azt mondom, egyszer szánj egy kicsit több pénzt tényleg jó halakra és utána már csak arra legyen gondod, hogy jól tartsd őket. Ha valamilyen vegyes medencét képzelsz el, akkor megvehetsz szinte bármit, ami az adott pillanatban tetszik, de akkor készülj fel rá, hogy karanténakváriummal, esetleg hirtelen kezelésre alkalmas infrastruktúrával fel legyél vértezve.

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2017.02.15. 01:41
Profil Honlap

Csatlakozott: 2017.02.04. 09:21
Hozzászólások: 3
Tartózkodási hely: Igal
Először is szeretném megköszönni a tanácsokat és a pozitív megerősítést.

Én Igalban lakom,egy éve költöztem ide a szomszéd faluból.Juta van a nevednél feltüntetve,gondoltam hogy nem lehetsz olyan messze.
A vicces az hogy én is ezekre a következtetésekre jutottam azóta az akvárium méretét és a szűrést illetően.
A hordószűrős megoldáson már gondolkodok egy ideje,itt a fórumon is találni hasznos dolgokat az összeállításához,van még egy-két sötét folt a kivitelezéssel kapcsolatban de ezekre visszatérek majd akkor ha eljön az ideje.
Lassan a tervezés végére érek,elég sokáig tartott.Mégis az a sanda gyanúm támadt hogy ez volt a könnyebb része.
Rengeteg aggály van bennem,normális az hogy azonos méretű aksinál 20E Ft-os áreltérés is akad,vonatkozik ez a szűrőre is.
Nem szeretnék ,,gagyi" cuccot megvenni.Bár véleményem szerint a drágább nem mindig jobb.
A jövőhéten nekiállok az állvány elkészítésének,aztán jöhet az aksi.
Csak kíváncsiságból diszkosznak mekkora a telepíthető halsűrűsége?Tudom hogy ez sok mindentől függ de mondjuk ebbe az aksiba az általad javasolt továbbfejlesztésekkel.

Még egyszer köszi mindent!!


2017.02.15. 23:53
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Szia Giu!

Ha azt vesszük alapul, hogy 450-es lesz az akváriumod, lesz hozzá egy külső és egy belső szűrő, vizet pedig fenti recept alapján cserélsz, akkor azt mondom, hogy 6-7cm-es halból rakhatsz az akváriumba 10-12 darabot, aztán, ahogy múlik az idő és nőnek a halak, az állományt leszelektálhatod, meghagyva 6-7-8 darabot. Majd ahogy adja.
Az akváriumot veszed vagy csináltatod? Az árbeli eltérés egyébként abból adódhat, hogy ki mennyiért szerzi be az üveget és mennyit kér el a ragasztásért. Akvárium és akvárium között (már ha rendesen van megépítve) olyan rettenetesen nagy különbség nem lehet.
Én úgy vagyok vele, hogy a technikára nem szeretek sok pénzt költeni, mert a legtöbb drága dolognál lényegesen jobb és hatékonyabb szűrőt lehet például házilag megépíteni és még csak nagy ügyesség vagy tapasztalat sem kell hozzá. Amit a felesleges cullangokon megspórolsz, azt költheted halra. Annál rosszabb nincs, amikor mindenből megvetted a frankót, csak épp a végén a halakra nem tudsz kellő összeget szánni.

Üdv,
StoneAge

ui.: Jutában a szüleim laknak, én már bő 10 éve a Balaton mellett élek.

_________________
facebook.com/thexinguary


2017.02.17. 13:05
Profil Honlap

Csatlakozott: 2017.02.04. 09:21
Hozzászólások: 3
Tartózkodási hely: Igal
Szia Stoneage!

Azt kell hogy mondjam hogy ismét egyre gondoltunk,a kezdeti komplett szett bútorral elképzelésből mára már csak az aksi, fűtő és szűrő maradt.
A szűrőhöz azért ragaszkodom mert kell 1 alap amivel el tudok indulni,a hordó szűrő már jelenleg is tervezés alatt van.
Az állványt és a tetőt már magam készítem.
Egyébként ha már így ráérek akkor a hordó szűrővel kapcsolatban lenne pár kérdésem?Van elképzelésem,javíts ki ha tévedek.
A külső szűrő elé kötöm be az úgy megfelel?Ebben az esetben a gravitáció mozgatná a vizet,egyedül arra kell ügyelnem hogy több víz tudjon befolyni a hordóba mint amit a szűrő el tud vinni belőle,így nem eshet meg hogy szárazra szívja.Az általam választott szűrő 1200l/h-t tud a gyári adatok szerint,ami a töltet típusától és a mennyiségétől függően lényegesen kevesebb lesz.
1,4m-re kell majd felemelnie a vizet.
Azt nem tudom hogy szükséges e valamiféle ,,előszűrő" a hordóba ami megakadályozza hogy a külső szűrő csöve eltömődjön.Az is megfordult a fejemben hogy ha bioball vagy valami hasonló méretű szilárd szűrőközeg kerülne a hordó kilépési magasságába akkor azt nem tudná eltömíteni.Esetleg valami tipp.
Mivel zárt rendszerről beszélünk nyomás lesz a hordóban,nem túl nagy de a szigetelés így is fontos.Valahol a fórumon láttam egy általad használt hordós szűrőt,alul volt rajta a kivezetés.Ez a nyomás elegendő ahhoz hogy a külső szűrő megfelelően üzemeljen?

Ha jól gondolom hogy te alapból egy hordó szűrőt alkalmaznál és hagynád a gyárit a f...ba?Egyre jobban piszkálja a csőröm.
Egy 30l-es csatos hordóhoz mekkora átmérőjű befolyócsőre és mekkora teljesítményű szivattyúra lehet szükség?Nem voltam rossz fizikából,de ezt most had ne kelljen kiszámolnom.
Esetleg leírhatnál 1-2 típust amit meg szabad venni.A töltettel kapcsolatban,erősen a beszerzési ár dominál,gyönyörű megyeszékhelyünkön kb semmit nem lehet venni ami kéne.
Én perlonvatta,szivacskockák,bioball amiben gondolkodok,és meg is tudom tölteni vele a hordót.Ehhez nagyon nem értek.

Előre is köszi mindent,ha valami előrelépés történne jelentkezem.


2017.02.17. 14:43
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2013.02.18. 16:56
Hozzászólások: 649
Tartózkodási hely: Tápiószecső
Szia Giu!

Én is üdvözöllek a fórumon. A hordós szűrővel kapcsolatban nagyon ajánlom ezt:

viewtopic.php?f=15&t=1202

Itt megtalálod a kérdéseket, vitákat, következtetéseket, számításokat, szerintem kb. mindent, amit a hordós szűrővel kapcsolatban tudni kell, illetve Gyuszkas gyönyörűen dokumentálta a hordós szűrő elkészítésének gyakorlati lépéseit, szerintem példaértékű munka.

Ha mégsem világos valami, számításban szívesen segítek.

Üdv: Robi


2017.02.18. 23:11
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 7 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron