Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2022.11.27. 21:35Hozzászólás a témához  [ 6 hozzászólás ] 
 Mi lehet a baj? 
Szerző Üzenet

Csatlakozott: 2012.07.19. 13:27
Hozzászólások: 3
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy mi lehet a baj a hallal (halakkal) ha esznek élénkek de folyamatosan fogynak végül hónapok után elpusztulnak. A kérdéses halak már nem élnek a kérdés tulajdonképpen az hogy maradt pár diszkosz akik látszólag egészségesek. Lehetséges hogy fertőző és már ők is elkapták a betegséget és egyszer rajtuk is előjön?
2. mi lehetett a gond?
akvárium 300L csapvízben vannak, ammónia, nitrit mérhetetlen nitrát minimális. Vízcsere 20% 2 naponta easy life -al kezelve. kaja fagyi artémia, diszkosz mix száraztáp granulátum és lemezes is 5-6x naponta felváltva néha vitaminokat is kapnak. Szűrés fejlesztés alatt jelenleg 1 JBL 1500-as. vízhőfok 29. ha kihagytam valamit kérdezzetek.
köszönöm Gabi


2015.09.23. 19:57
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Szia Gabi!

Azt nem írtad, hogy mekkorák (voltak) a halak. Kifejlett halakról volt-e szó vagy a szokásos, 5-6-7 centisen vásárolt halakról, amik -míg éltek- ettek ugyan, de elfogytak és méretben nem sokat vagy egyáltalán nem gyarapodtak?
Az a gyanúm, hogy valami akit bélgyulladás-jellegű probléma lehet a háttérben, ami egy-két kivételtől eltekintve mindig a rangsor legvégén lévő halaknál jelentkezik először és viszonylag jó tartási körülmények között nem okoz azonnali és tömeges megbetegedést, hanem ahogy a gyengébbek elfogynak, mindig a sorban utánuk következőkön jelentkezik a probléma.
Az egyik kérdés, hogy mi váltotta ki a betegség megjelenését. Ez lehet egy esetleg romlott diszkoszmix (főleg, ha bolti, bliszteres kajáról van szó), de lehet valami egyéb stresszforrás is, ami folyamatosan védekezésre kényszeríti a halakat, így az immunrendszerük nem tud hatékonyan védekezni a kórokozók ellen, amikkel egyébként gond nélkül együtt tudnának élni, ha a körülmények valóban hibátlanok lennének. Előfordulhat ugyanez a jelenség súlyos kopoltyúféreg-fertőzés esetén is, bár ezt kevésbé tartom valószínűnek.

Ez egyébként tipikusan az az eset, amikor csupán a hasonló, korábban megismert esetekre alapozva lehet egy nagyon általános diagnózist adni, a konkrét kezelésre vonatkozóan tökéletes receptet mikroszkópos vizsgálat nélkül nem lehet adni, így ezt meg sem próbálom. Esetleg, ha tudnál 1-2 képet feltenni a halakról, az segítene valamelyest.

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2015.09.23. 23:09
Profil Honlap
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.27. 13:30
Hozzászólások: 1147
Látható volt e fehér kaka a halakból lógva? Ez ugyanis eggyértelmű jele a bélgyuszinak. Ha volt, akkor egyszerű gyógymódok léteznek, pld., sókúra! Ez lehet romlott kajától, rossz környezeti hatástól kialakuló stresztől, valamiért elszaporodott hexamitától. Van lehetőség! Ha nem bélgyuszi, akkor én is kopoltyú férgességre szavazok! Én még faragnék azon a szűrésen. Akkor jó a szűrés ha a térfogata, az aki 5-10%-át eléri. . Persze a szállított víz mennyisége sem mindeggy! De ide egy 600-900l/h-s szivattyú elegendő lenne! Ugyan nem tudom, de sejtem, hogy a jelenlegi szűrés térfogata nem éri el a 15-30 litert! Hordós szűrő!


2015.09.24. 13:36
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2013.02.18. 16:56
Hozzászólások: 649
Tartózkodási hely: Tápiószecső
Tegnap elpusztult az egyik hímem. Az, amelyiket épp az egyik nősténnyel párként szándékoztam volna eladni. Fogalmam sincs mi történhetett.

A sztori a következő: reggel még megnéztem a halakat, pont kiszúrtam az illető hímet, hogy milyen remek formában van, valahogy a legjobban feszítette az úszóit, a legteltebb volt és emellett a színeit is - önmagához képest - elég jól hozta. Ez volt reggel nyolc előtt. Este nyolckor, mikor hazaértem, enyhén meghajolva, vízszintesen feküdt az akvárium alján, enyhén kezdett már elszíneződni - már nem élt. Tehát abszolút semmi, de semmi kórelőzmény nélkül, 12 órán belül megpusztult.

Múlt hét pénteken volt egy teljes vízcsere, a halak fél oldala kilátszott a vízből. Visszatöltés után az egy szem nálam történő ikrázásból származó hal (Tomi halainak tesója, valószínűleg nőstény) cikázgatott, de tőle ezt megszoktam, kissé bebújt a szűrő mögé, de másnap előjött, és evett is rendesen. A többieknek semmi bajuk sem volt, beleértve az elhalálozott hímet is. Most pénteken lett volna aktuális a vízcsere.

A halálesetet követően megmértem a vízértékeket:

nitrát 10-25 között, ammónia abszolút nulla. Hát ez tök jó, egy hét után nálam legalábbis ez teljesen szokványos érték. Na akkor mérjünk tovább: összkeménység 8, karbonátkeménység 9. Ne kérdezzétek, hogy lehet több, gondolom apróbb mérési hiba lehetett. Hát ez is tök normálisnak számít. Jól van, azért mérjünk már egy kis pH-t is. Belecsöppentés után rendesen felhördültem, olyan sötétkékeszöld volt a minta, mint még soha: pH 8.5-9 között lehetett!!!

Miután minden más vízérték úgy vélem rendben volt, ezt az egy okot tudnám elképzelni, viszont a többi halnak meg kutya baja sem volt. Másrészt olyat már hallottam, hogy a pH "beszakad" azaz hirtelen lezuhan savas irányba, nade, hogy "felszakad" és lúgos lesz? Egyrészt nem értem, mitől lett ilyen magas a pH, mi tudja ennyire felnyomni, másrészt nemde az összes halnak kellett volna legalább a rosszullét jeleit mutatnia? Ehhez képest kutya bajuk sem volt! Olyannyira nem, hogy mikor még aznap este csináltam gyorsan egy feles vízcserét, két órával utána már területet védtek, eltűnt csíkokkal, kivilágosodott fejjel bólogatva egymás felé, és kergették egymást.

Tudna valaki valami okosságot mondani?

Üdv: Robi

u.i.: nem ez volt a legszebb hímem, de azért kedveltem. Jó apa volt, nagyon odaadóan gondozta a kicsinyeit - és az örökbefogadott kiskölyköket is, amiket ő szipkázott át a többiektől a szúnyoghálón keresztül. Béke poraira :(


2016.12.10. 01:32
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Szia Robi!

Először is, sajnálom, ami a haladdal történt, sosem túl nagy élmény egy kedvelt jószág elvesztése.
Pláne, ha az ember nem is tudja, hogy mi lehetett az oka...
Felszakadó pH-ról én még nem hallottam, de az biztos, hogy a 8,5 feletti érték már tényleg elég magas. 8 körül még csak-csak, de az fölé én sem merészkednék.
Gyanítom, hogy az ilyen halálesetek általában a környezeti viszonyok és az öröklött hajlamok kombinációjaként szoktak bekövetkezni, de a pontos okokat tényleg csak találgatni lehet. Mindenesetre azzal a pH-val én próbálnék kezdeni valamit.

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2016.12.10. 21:10
Profil Honlap
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2013.02.18. 16:56
Hozzászólások: 649
Tartózkodási hely: Tápiószecső
Szia Nándi!

Annyit próbáltam kezdeni azóta a pH-val, hogy gyakorítottam a vízcseréket, megnöveltem az ozmóvíz arányát, remélve, hogy a lágyabb víz a savasabb irányba fog lemenni - ahogy azt eddig is törvényszerűen tette. Kivettem az adaptációra szánt három kis cserépbe ültetett mini valiznériát, amik már kezdtek kizöldülni, és beraktam újra a SZAT nitrátgyantát - azaz visszatértem ahhoz a csupaszüveges tartáshoz, ami eddig is bevált. Jószágok színesek, bólogatnak, területvédenek, részben a körülmények javulásának köszönhetően, részben a megfelelő évszak miatt kezdenek felkészülni egy újabb ikrázós időszakra.

Üdv: Robi


2016.12.12. 14:32
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron