Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2022.11.27. 21:20Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
 Diszkoszhal színváltozatok 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.24. 09:19
Hozzászólások: 474
Tartózkodási hely: Komló
Megtaláltam Vikiszan egy régebbi lefordított cikkét! Bemásolom ide, Vikiszan utólagos engedelmével :lol:

Sziasztok!

Most a napokban találtam egy régebbi, de érdekes cikket egy másik fórumon. A cikk eredetileg egy szingapúri weblapon jelent meg, de mivel nem találtam meg, kénytelen voltam mégegyszer lefordítani azt magyarra. Ezért elore elnézést kérek a fordításomban lévo esetleges pontatlanságokért. A cikkben sajnos néhány halott link van a képek megjelenítésére, ezért más képekkel próbálom illusztrálni a cikket.

A cikk egy kis alaptudást biztosít azoknak, akik nem csak simán tartással foglalkoznak, hanem esetleg szaporítással is, vagy netán meglévo színek stabilitásával és új színváltozatok kutatásával, kitenyésztésével. Egy kis genetikai betekintést is nyerhetünk a diszkosz világában. Engem egy kicsit meglepett ez a cikk, hogy pont a világvezeto szingapúri tenyésztok kiteregetik a saját titkukat. Vagy ezek már nem is annyira titkosak? Remélem, sok diszkosz tartó ezzel a leírás közzétételével érdekes és hasznos információkhoz jut.

"A diszkoszozás a kedvencek egyszeru tartásától az egyre bonyolultabb dolgokig folyamodik. Kezdetben csak azzal törodünk, hogy halaink megmaradjanak, jó eroben és pompás színekben fejlodjenek. De amikor ivarérettek lettek, és a jelek arra mutatnak, hogy szaporodni is akarnak, akkor a következo kérdés az, hogy hogyan lehet sikeresen segíteni nekik a faj fenntartásában és hogyan lehet megtartani és felnevelni a kis csapatot. Ha eddig sikerült minden, ezután a diszkosz iránti szeretet és imádat még magasabb fokon tombol. Új színváltozatot akarnak létrehozni, amely érdekesebb és szebb, mint a jelenleg kapható színek. Sot, a diszkoszoknak van egy nagyon érdekes tulajdonságuk: két különbözo fajból való, különbözo színu diszkosz állhat párba és ívnak is, ha különbözo nemuek és a körülmények is megfelelnek. Ezért a tenyészto saját maga jól tudja összeválasztani a párokat, hogy szép utódokat kapjon. És ez is az oka annak, hogy mennyire színváltozatos a diszkoszhal. Valóban igaz sok embernek az az állítása, mely szerint új színváltozatok megjelenése sosem áll meg, mert csak egy-két hasznos genetikai rendellenesség vagy néhány rendhagyó tényezo megjelenik, máris maximálisan használhatjuk fel a további tenyésztésben. Így mindenkinek egyenlo az esély, mindenki reménykedhet a sikerben, ha egyszer rámosolyog a szerencse.

Természetesen ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani az utódok jellemzoit és jövoik, amikor különbözo ismert fajokat keresztezünk, mélyebbre folytattunk kutatásokat ezen a téren és az alábbi gyakorlatokat tapasztaltuk.

Ha 2 különbözo fajt keresztezünk, akkor az utódok több mint 50%-a hasonlít a domináns génnel rendelkezo apára vagy az anyára.

1) Domináns gén (pigeon, snow white, ghost)
a) Szinte majdnem minden más faj ha pigeonokkal párosodik, az utódok mindig a pigeonokra jellemzo fekete pöttyöket (mák) örökölnek a szüloktol, ezért a pigeonokat a nagyon eros gén (domináns) csoportjába soroljuk a fekete pöttyözés öröklodésére nézve. És ez is az oka annak, hogy a fekete pöttyök mind máig megjelennek a kishalakon attól függetlenül, hogy hány nemzedék született már elotte.

Kép
Néhány súlyosan „mákos” pigeon a szüloktol örökölve.

b) Ugyanakkor ez a fehérszínu diszkosz esetében fordítva van. Ha más fajjal keresztezzük, akkor a másik faj (nem fehérszínu) tulajdonságai el lesznek nyomva és az utódok nem hasonlítanak rá. Ezért az F1 nemzedéknél a fehérszín lesz domináns, mert az utód nem vagy nagyon kevés színnel vagy mintázattal fog rendelkezni.

Kép
Snow white x Snackskin eredménye
Jellemzo: Snackskin mintázata eltunt, de fehér-narancssárga alapszínnel rendelkezik és ez az egyetlen a nemzedékben, amelynek 14 függoleges csíkja van.

2) Gyenge gén (golden)
A golden diszkosznak van a leggyengébb génje a diszkoszok között. Ha bármely más fajjal párosítjuk, az F1 nemzedéknek mindössze 15 %-a rendelkezik golden génnel, a maradék 85 %-a a másik fajnak a génjét hordozza.

Kép
Golden Albino

Abban az esetben, ha golden snakeskin-t akarjuk létrehozni sárga alapszínnel (goldensnackskin with gold base), mégegyszer vissza kell keresztezni F1 egyedeket goldennel. Arra kell ügyelni, hogy 14 csíkosokat válasszuk ki a visszakeresztezésre és ismételjük ezt egészen az F3 nemzedékig, amikor megjelennek a szép formájú és színu golden snakeskin egyedek.

Éppen e miatt a fáradtságos, alapos keresztezés miatt nagyon magas az ára a Golden Leopard Snackskin és a Golden Leopard színváltozatoknak.

Kép
Golden Leopard

3) Instabil gén (snakeskin gén)
Snakeskin diszkosz a zöld diszkosznak egyfajta rendellenessége és sosem tudjuk stabilizálni a génjeit. Ezért instabil gén csoportjába soroljuk. Ha snakeskin-t snakeskin-nel, pöttyös (spotted) snakeskin pöttyös snakeskin-nel párosítjuk, akkor az utódok között 2 különbözo faj jelenik meg: 14 csíkos (snakskin) és 9 csíkos (az elozoi nemzedék).

Kép
14 csíkos snakeskin


4) Receszív gén (pöttyös diszkoszok, Blue Diamond)
a) Most tételezzük fel, hogy van egy tökéletesen pöttyös diszkoszpárunk (leopard vagy red spotted green). Összepárosítjuk oket és gyönyöru pöttyös F1 nemzedéket kapunk. Ezután F1-et F1-gyel párosítunk, még mindig szép pöttyös F2-et kapunk. De ha így folytatjuk tovább egészen az F4 nemzedékig, akkor észrevesszük, hogy a piros pöttyök kezdenek összeállni piros csíkokká. Ez az oka annak, hogy miért a pöttyös fajokat a rejtett gén csoportjába soroljuk. Minél tovább párosítjuk saját vérvonallal, annál inkább elveszítjük a szép pöttyözést és egyre csúnyább a szín, vagy másképpen „elfajulásnak” is nevezzük. Ennek megakadályozására ezen egyedeket egyszeruen csak visszakeresztezzük az elozoi még szép pöttyös nemzedékkel.

Kép
A Leopard kezdi elveszíteni a pöttyözést a sokszori vérvonalon belüli testvérpárosítás miatt.

b) A Blue Diamond is hordoz rejtett géneket. Ezt semmi sem igazolja legjobban, mint amikor Blue Diamond-ot Pigeon Blood-dal párosítjuk. Az eredmény az úgynevezett White Butterfly. Az utód kinézete egyértelmuen azt mutatja, hogy a Blue Diamond jegyeit elnyomják a pigeon jegyei, pl. a piros mintázatok a fején, a fehér alapon a pigeon génjeibol adódnak, de a halvány rózsaszín a testen, kékes úszókkal az alig megmaradt Blue Diamond jegyei.

Kép
White Butterfly"

Forrás: Creativediscus


2008.11.25. 14:22
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron