Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2022.11.27. 22:38Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 
 Kitti Phanaitthi és a Pigeon-Blood 
Szerző Üzenet
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.25. 09:01
Hozzászólások: 54
Tartózkodási hely: BP
Discus Jahrbuch 1997 Bernd Degen
Diszkoszhal évkönyv 3. száma 1997


Legújabb eredmények Thaiföldről.

Kitti Phanaitthi http://www.kittidiscus.com egy világszerte közismert diszkoszhal tenyésztő. Kitti diszkoszfarmja Bangkokban van a thaiföldi diszkoszhal export központjában. Thaiföld az utóbbi években a legnagyobb diszkoszhal exportálóvá vált.

Vöröses diszkoszhal variációk amit a híres Pigeon-Blood után tenyésztett változatai máig Thaiföld erőssége.

Bangkokban fektetik be a beáramló külföldi töke nagy részét az ingatlanárak ,életvitel ,fenntartási költségek rövid idő alatt megduplázódtak. Ez az oka ,hogy a diszkosz tenyésztők a külső városrészekbe mennek ahol megfizethetőek az ingatlanok. Thaiföldön épületekben feddet helyeken tenyésztik a diszkoszokat mert különben könnyen túl melegedne a víz és jelentős lenne a párolgás.

Zárt térben könnyebb ellenőrizni és állandó értéken tartani a hőmérsékletet. Thaiföld a trópusi monszun zónában fekszik .Éves átlaghőmérséklet 32 fok nekünk európaiaknak kellemetlen magas páratartalmú a levegő. Diszkoszhal fővárosában Bangkokban 20 éve folyik a tenyésztés. Chatuchak Weekend nevű piacon szinte minden fajta díszhal illetve diszkoszhal kapható. http://www.youtube.com/watch?v=ydTf5lrkzMg

Diszkoszhalakat nagyobb számba exportálják Japánba, Malajziába,Szingapúrba a díszhalkereskedők lerakataiba innen szállítják őket tovább. Bangkokban a vezetékes víz enyhén lúgos ez kedvezőtlen PH érték a diszkoszhaltenyésztéshez. Buri Thonbum körzetében ahol lágy a vezetékes csapvíz él a legtöbb díszhal tenyésztő. A diszkoszhalakat jellemzően üveg akváriumokban tartják és tenyésztik. Az olcsóbb halakat nagyobb betonmedencékben tartják.

A diszkoszhal tenyésztés legjobb ideje augusztustól - márciusig mert a többi időszakban elviselhetetlen a klíma. Vízhőmérséklet relatívan normális ekkor az akváriumokban. Normál vízértékek Bankokba 7 PH 300 mikrósiemens . Ez egyáltalán nem optimális a diszkoszhal tenyésztéshez és sok létesítmény gombásodik. Sok tenyésztő ezért nagy betonmedencéket használ ahol több 1000 liter vizet előkészít ez aktívszenes szűrés után kerül az akváriumokba. A professzionális diszkoszhal tenyésztés Thaiföldön teljesen eltér az európai hobbi tenyésztéstől.

Régi bevált szokás védőrácsot húzni az ikráztató agyagvázára az ikrák fölé .Így a szülők nem ehetik meg az ikráikat. Probléma azonban így is előfordulhat a kiúszó lárvákat a szüleik felfalhatják. A lárvák kibújása után ez már eltávolítható,normál körülmények közt ezeket az ivadékokat már nem eszik meg a szülők. A harmadik napon úsznak a szülőkhöz. Veszekedő szülőállatok esetén elválasszák nagyméretű szűrőráccsal a párt ezzel felosszák két részre az akváriumot amin keresztül felváltva úszhatnak hozzájuk az ivadékok. Ez az elválasztó rács megakadályozza az újbóli ikrázást is. Előfordulhat ,hogy a kiúszó lárvák feleszik a frissen lerakott új ikrákat.

A thaiföldi diszkoszhalaknál a nemi meghatározás is relatívan egyszerűbb és biztosabb , a hímek szembetűnően nagyobbak ,erősebben kifejlődött hát és has úszójuk van. A tenyésztők mindig sok egyedet raknak egy közös akváriumba így sikeresebb a pár képződés. A tenyéssz akváriumok nagyobbak mint nálunk, itt a standard méret 80-100 cm hosszú. Részben a vízproblémák miatt a tenyészállatok ikrázásonként csak 50-100 ivadékot nevelnek fel. Az ivadékokat szüleiktől a leghamarabb elválasszák így kiegyenlítődik ez a hátrány a tenyészállatok gyakrabban ikráznak mint az európai tenyészetekben.

Nagyszerű a tenyészállatok élő eleség ellátása :marhaszív mellet nagy mennyiségű vörös szúnyoglárvát és kitisztított tubifexet kapnak mint fő eleség. A tubifex és szúnyoglárva élő mozgó eleség amitől előjön a diszkoszhal vadászösztöne és könnyű őket táplálni. Az élőeleség hatására állandó ikrázó hajlandóságot mutatnak. Ikráztatásnál kedvezően befolyásolja a tenyészállatokat napi 1-2 -szer végrehajtott nagy mennyiségű vízcsere. A temérdek vízcserével az akváriumban erősen lecsökken a veszélyes baktériumok száma. Mégis az első betegség gyanús tünetnél rögtön antibiotikumot használnak. A nagymérvű antibiotikum túladagolástól a betegség kórokozói már részben ellenállóak lesznek.

A thaiföldi tenyésztők már a 4-5. napon etetik az ivadékokat trópusi Moina vízibolhával . Ez nagy menyiségben áll a rendelkezésükre artemia helyet sokan ezt használják. A 14, napon válasszák el az ivadékokat a szüleiktől ahol azok újra ívnak. Az ivadékok felnevelése 300 liter nagyságú nevelő akváriumba történik ahol azok nagyon gyorsan nőnek.

Néhány évtizede létezik Thaiföldön a Red-Royal Blue diszkoszhal változata ez tipikus Thaiföldi tenyéssz siker. Normál türki diszkoszhalakat is nagy menyiségben tenyésztik. Kitti által az utolsó években kitenyésztet Pigeon Blood diszkoszhal jelentősen befolyásolta az ottani tenyésztést. Ez a vörös alapú tenyéssz változat gyorsan meghódította a piacot a tenyésztők a Pigeon-Blood keresztezésekkel próbálnak újabb variációkat létrehozni. Thaiföldön a Pigeon-Blood variációkat keresztezéseket kifejezetten export céljára tenyésztik. Az utolsó években felerősödött a diszkoszhalak vadonbefogása Brazíliából melyeket DK-Ázsiába így Thaiföldre is nagy menyiségben exportálnak Ezekkel a vadonbefogót példányokkal igyekeznek újabb keresztezéseket létrehozni. Megpróbálták ezeket a vadonbefogót példányokat Pigeon-Blood - al is keresztezni . Idén sikerült ez Kittinek vörös színezetű díszkoszhalakat tenyészteni melynek a neve Marlboro diszkoszhal lett.

A tenyéssz cél sikeréhez barna vadon befogott diszkoszhalakat használtak ezeket próbálták keresztezni a Pigeon Blood - al. Elkezdtek a keresztezéseket Tefé vadon befogott vörös pettyes diszkoszhalakkal is. Tefé vadon befogót diszkoszhalai elcsábították az ázsiai tenyésztőket megpróbálták Pigeon-Blood keresztezni az egyedeket. A keresztezés eredmény érdekes vörös pöttyözésű egyedek lettek. Egy kígyóbor szerű pikkelyes mintázatú egyed segítségével néhány éve a Snake-Skin diszkoszhalakat kezdték el tenyészteni .Az alap színezetben a Snake-Skin diszkoszhalaknál alig látható vörös vagy a türkiz színezet. Ezért most néhány tenyésztő DK-Ázsiában így Kitti is azért fáradozik ,hogy végre egy vörös Snake-Skin diszkoszhalat tudjon kitenyészteni.

Első lépcsőfoka a vörös Snake-Skin diszkoszhalhoz egy vadon befogót példány és a Pigeon-blood keresztezése volt .Az első egyedeknél szembetűnő vörös tónus és a Pigeon-Blood farok mintája volt erőteljes.

Azok a példányok amelyek a Marlboro diszkoszhalak keresztezésével keletkeztek a test részénél nagyon világos maradt a fej részeinél majdnem teljesen fehér. Azok a példányok amelyek vörös színezetűek rendkívül drágák és jó ha 100 db -ot vehet az ember a piacon.

Aki 1996 szeptemberében meglátogatta Kittit azok láthatták sikerét egy intenzíven vörös Snake-Skin diszkoszhalakat ezeket már eladásra is tenyészti. Ez után majd jön egy újabb sikeres vadon befogott példány amivel újabb sikeres variációkat fognak tudni kitenyészteni.


Kitti a Thaiföldi diszkosz tenyésztés híres alakja aki segíttet elterjeszteni a világba a Pigeon-Blood-t nagyon sok népszerű variáció került ki a kezei közül. Nem csak diszkoszhal tenyésztés fontos Kittinek hanem a puha pajzsú teknősbéka tenyésztése is. Neki sikerült figyelemre méltóan nagy menyiségben tenyészteni. A fehér pajzsú teknős béka méregdrága közkedvelt étel.


Ha hibát találtál jelezd ,igyekszem kijavítani majd,de a németem az zéró.
Aki a szótárral küzdőt boomo.


2008.11.25. 12:47
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Szia Boomo!

Kösz a cikket, nagyon jó darab, annak ellenére, hogy nem egy mostani születésű iromány. Viszont örökérvényű.

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2008.11.25. 13:00
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron