Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2022.11.27. 22:47Hozzászólás a témához  [ 68 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
 A felnőtt diszkoszhalak parazitamentesítése 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
És akkor elérkeztünk többek kérdéséhez, nevezetesen ahhoz, hogy miként lehet a tenyészállatainkat megszabadítani a kórokozók nagyjától. Nem kis szívás és a hardverigény sem elhanyagolható.
(Itt meg kell azonban jegyezni, hogy sajnos mostanra eljutottunk arra a szintre -pontosabban egyes kopoltyúféreg- és Spiro/Hex állományok jutottak el-, hogy a jószan ész határain is túlmeno gyógyszer adagoktól sem dobják fel a pacskert. Ezek szerintem reménytelen esetek, vécében, kukában, kutyában a helyük.)
Visszatérve a lényegre:
Ha a halakon nem látható sebes, fekélyes külsérelmi nyom, akkor jöhet az elso bevetés. Elotte elokészítünk egy steril akváriumot, amibe a kezelni kívánt halakat a kezelés után áthelyezzük. Ez annyit jelent, hogy vadiúj víz, elottel kihypózott, kisósavazott, kiakármicsodázott akvárium, új szivacsszuro, steril futo, mindehhez vödör, cso, háló stb.
Ha ez megvan, akkor kiagyaljuk azt, hogy milyen edényben fogjuk a halakat kezelni. Az ideális méretu edény nem túl nagy, max. 60-70 literes akvárium, esetleg muanyag edény. Ez lesz a gyorsfürdo. Nevezetesen a kálium-permanganátos gyorsfürdo. Az adagolást és a technikát eredetileg egy amerikai figurától olvastam, ezért a metrikus vagy hagyományos mértékegységek nem nagyon használatosak. Ez miatt viszot érdemes legalább 50 literes edényt beszerezni a kezeléshez, mert ennyi vízben egy esetlegesen "kicsit elmért" adag KMnO4 sem okoz komoly galibát. 10 literben annál inkább.
Namármost... Fogsz egy standard méretu teáskanalat és sem púposan, sem pedig totál ellapítva megmeríted az anyaggal. Legyen pont "egy kanállal". Aztán megfogod a kis bankkártyádat, a port kiöntöd egy üveglapra és a kupacot szépen elosztod 6 egyenlo részre. (Hadd ne linkeljek be videót...) Fogysz egy 1/6 részt és szépen feloldod fél liter langyos vízben. Ez a törzsoldatod, amit 70 liter vízhez adhatsz hozzá. 35 literhez az oldat fele kell, stb... Kalkuláljatok szépen, ügyesen.
Ha az edénybe beleöntötted a megfelelo mennyiségu törzsoldatot, akkor fogsz egy nagy hálót, kiveszed az elso halat és hálóval együtt belemeríted a gyógylébe. A lógatás idotartama 3 perc, de közben azért érdemes figyelni a halat. Amint az ido lejárt, fogod a jószágot és egy határozott mozdulattal belecsobbantod a s-t-e-r-i-l akváriumba, majd megismétled a mozdulatot az összes többi, kezelni kívánt hallal. (Ideális esetben kezeletlen halak nem is maradnak a halas szobában.) El ne felejtsem, hogy a kezeloedénybe mindenképpen bele kell tenni egy üveghangra feltekert porlasztókövet, lehetoleg ne túl messze attól a helytol, ahol a hal lógni fog. Ez fontos.

Miután minden hal átkerül a tiszta akváriumba (vagy akár még elotte is) tehetünk a vízbe 10 literenként egy evokanál konyhasót, vagy Aquatan-szeru képzodményeket, de én személy szerint a sót használnám. Az már egyszer bevált.
Aztán pár nap pihi. A pihi ideje alatt visszafogottan etessünk, de ez nem jelenti azt, hogy a halakat éheztetni kellene. Lehetoleg kerüljük a vörös szúnyoglárva etetését akár élve, akár holtan, és ez maradhat is örökre így. A vizet naponta rendesen frissíteni kell, hogy a leheto legtisztább maradjon.
A halak állapotától függoen 3-5 nappal késobb a kezelést meg kell ismételni. Friss merítoedényben, friss törzsoldattal, sterilizált akváriummal. Aztán ha ez is megvan, akkor megint pár nap pihi és jöhet a Praziquantel a mindenféle maradék kopoltyú- és a KMnO4 által érintetlenül hagyott bélférgek ellen. Errol nem is írok többet, mert Kocka kolléga szerencsére elkövette az überelhetetlent a témában, nevezetesen itt: http://www.akvarista.hu/modules.php?nam ... le&sid=755 .
(Megjegyzem azért, hogy nagyon kíváncsi leszek Shrek hozzáfuznivalójára a dologgal kapcsolatban, elvégre mégiscsak o a "szaki". ;)
Amit a Praziquanteles kezelésnél fontosnak tartok megemlíteni az az, hogy a kezelés sokkal hatékonyabb, ha sikerül azt elérni, hogy a halak a gyógyszert a kajával együtt, szájon át fogyasszák el és ne ázzanak benne. Ez érvényes lesz a Metronidazolra is, amit az alábbiakban fogok ecsetelni.:

A Metronidazol (Klion) nagyon régóta használt antibiotikum, de gyakori alkalmazása miatt nagyon sok kórokozó-törzs szinte immunissá vált vele szemben. Erre az esetre pedig már tettem utalást fentebb.
A 90-es évek végén még 200mg/100liter volt az általánosan elterjedt adagolás. Nemrégiben pedig láttam olyat, hogy 1000mg/100 liter után is vígan jiggeltek a "Spirohadékok" a 6-8 hetes ivadékban. Kuka.
Tekintve, hogy az Indian Summer x Red Türkiz pár esetében szerintem nem kell attól tartani, hogy már túlzottan sok Metronidazolt láttak életükben, véleményem szerint (Shrek?) 400mg/100literes adagolás nagyjából elfogadhatónak látszik. De az 500 sem biztos, hogy túl sok.
És most jön egy olyan pont, ahol adok egy kis támadási felületet magamnak:
Baska doktor azt állítja (az információ másodkézbol származik), hogy a Metronidazol vízben nem igazán bomlik le, tehát elvileg az egyszer adagolt gyógyszerben a halakat nyugodtan benne lehet hagyni, s csak a 3 nap lejárta után kell egy komolyabb vízcserét csinálni. (Halat lapjára 2.)
Ezzel szemben amerikai állatorvosok szerint (hadd ne keressem most meg a cikket, ahol olvastam, mert soha nem érek a post végére) a Metro vízben 8-12 óra alatt lebomlik és hatását veszti. Én ebbol az információból indultam ki, ugyanis sokkal szimpatikusabbnak tunik egy-egy 80% vízcsere és friss gyógyszer adagolása, mint a löttyben áztatás. Tudományos magyarázatom nincs. Viszont bejött.
Tehát: a háromnapos Metronidazol-kúra:
-500mg/liter
-28C-os víz
-ph 7 fölött (ez nem lesz nehéz)
-12 óra áztatás (villanyoltástól reggelig, mert a gyógyszer állítólag a fényt sem szereti)
-brutál vízcsere
-a fentiek még 2x
-a végén nagy vízcsere és pihi.
Ha krónikus jelleggel még mindig jelentkezik a fehér ürülék, akkor a fenti kezelést 3-4 nap elteltével meg lehet ismételni.
Ennyi.

A fent leírt módszer szerintem a leginkább "emberközeli" megoldás. Munkaigényes, az tény, de ha nem akarod végigcsinálni (vagy valami hasonlót), akkor halaktól megszabadulni, parazitamentes állományt beszerezni! (Megjegyzem, ez utóbbi lehet, hogy olcsóbb...) (Pl. tippeld meg, hogy mennyit megy egy ozmó egy ilyen kezelés alatt, ha nem csapvízben tartod a halaidat. Ehhez a 385 liter/napos berendezés az abszolút minimum. Mondjuk a diszkoszozáshoz úgy egyébként is.)
Én egyetlen egyszer csináltam végig ezt a mutatványt még eléggé régen, akkor bevált. Másodszorra már nem biztos, hogy végigcsinálnám, hacsak nem jutnék hozzá valami nagyon jóképu vadonfogott halakhoz, amiknél ez a procedúra elvileg standard kellene, hogy legyen a beakvarizálás folyamán.

_________________
facebook.com/thexinguary


2008.11.24. 15:19
Profil Honlap
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 23:35
Hozzászólások: 908
Tartózkodási hely: Dombóvár
Helló!
Az csak a gond,hogy mostanában nehezebb kálium permanganáthoz jutni,mint a szintén hitelkártyával porciózható másik anyaghoz. :lol:
Miért is? Azért,mert igen erős oxidálószer lévén remekül használható bomba beindításához.
Nekem is csak hosszas könyörgés után adott, az egyébként jó ismerős, patikus egy keveset.
Nem tudom,hogy a vegyszerboltosok olvasták-e a jogszabályt.
Üdv:Shrek


2008.11.24. 16:00
Profil Honlap
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Nincs is jobb egy jó ex-kémiatanárnál a gimiből... ;)

_________________
facebook.com/thexinguary


2008.11.24. 16:07
Profil Honlap
Kishal

Csatlakozott: 2008.11.24. 23:09
Hozzászólások: 208
Illetve egy ismerősnél a vegyipari laborából... :lol:


2008.11.24. 23:35
Profil
Növendék
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.24. 00:22
Hozzászólások: 313
Tartózkodási hely: Törökszentmiklós
9 gyógyszertárban jártam idáig és nemtudok sehol beszerezni.ha tudna valaki segíteni megköszönném.klionom van:)


2008.11.27. 22:31
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.24. 09:19
Hozzászólások: 474
Tartózkodási hely: Komló
Spinkler!

Azt hiszem te pesit vagy ugye? Akkor egy kicsit messze vagy, de ha Pécsen jársz akkor egy teáskanállal tudok adni :twisted:
De psszt!


2008.11.28. 09:12
Profil
Ikra

Csatlakozott: 2008.11.24. 05:30
Hozzászólások: 16
Ha valaki Bp-n keres permanganátot és nem nemzetvédelmi szervnél van másodállásban az megkereshet nyugodtan, sikerült pár vödörrel megmenekittetni :lol: :roll:

Mi a helyzet az ezüstnitráttal ez ügyben? Drága(30Khuf/kg), de többen átálltak rá más akvarisztikai felhasználási területekhez...


2008.12.29. 18:24
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Halló Brekk!

Erről az ezüstnitrát dologról szerintem többen is szívesen elolvasnánk az alapvető tudnivalókat. Nem kalapálnál össze belőle esetleg egy kivonatos referátumot? ;)

Kösz és üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2008.12.29. 19:22
Profil Honlap
Ikra

Csatlakozott: 2008.12.26. 00:31
Hozzászólások: 17
Tartózkodási hely: Budapest
Sziasztok

Próbáltam felhajtani praziquantelt de sajnos nem sikerült,vagyis azt a válaszokat kaptam hogy már nem gyártják.
Sok más gyógyszer van aminek a hatóanyaga praziquantel de más is van benne,egy állat orvos barátommal utána nézettem a dolognak
és egy olyan gyogyszert ajánlott aminek a hatóanyaga praziquantel és pirantel.Megszeretném kérdezni,hogy valaki tud erről valamit,mielőtt még hazavágnám a halaimat a nagyfokú parazita mentesítésemmel.Vagy ha van valami másik gyógyszer,aminek a hatóanyaga praziquantel és a célnak megfelel,szivesen venném a nevét.

Köszönöm


2009.02.05. 16:25
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.28. 20:26
Hozzászólások: 706
Tartózkodási hely: Budapest XVII.
Fórum kezdőlap->Betegségek és gyógykezelési technikák->Gyógyszerek->Olvasás ...! :roll: :P

Üdv, Luki.

_________________
A halőr


2009.02.05. 18:51
Profil
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.24. 19:46
Hozzászólások: 1130
Tartózkodási hely: Szigethalom
Hello,
Sok helyen kapható a Tremasol.
Üdv.
czinko


2009.02.05. 19:32
Profil
Ikra

Csatlakozott: 2008.12.26. 00:31
Hozzászólások: 17
Tartózkodási hely: Budapest
Sziasztok

Bocsi elkerülte a figyelmemet a tremasol a gyógyszerek között.
Czinko köszi a gyógyszer nevét.

Üdv


2009.02.05. 21:00
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.28. 20:26
Hozzászólások: 706
Tartózkodási hely: Budapest XVII.
Tremasol, Dactymor, Gyrodol. (Teljes parazitamentesitésre nem alkalmasak. ;) )

_________________
A halőr


2009.02.06. 00:23
Profil
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.24. 19:46
Hozzászólások: 1130
Tartózkodási hely: Szigethalom
És most segítek nektek: az Aspirin sem alkalmas teljes parazitamentesítésre.


2009.02.06. 00:48
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.28. 20:26
Hozzászólások: 706
Tartózkodási hely: Budapest XVII.
Légyszíves, akkor ezt fejtsd ki itt bővebben.

_________________
A halőr


2009.02.06. 09:05
Profil
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 23:35
Hozzászólások: 908
Tartózkodási hely: Dombóvár
Sőt, a denevérszőr, gyíkfarok, varjúháj, tigrisbél, pókláb se' :lol:
Shrek


2009.02.06. 13:14
Profil Honlap
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
shrek írta:
Sőt, a denevérszőr, gyíkfarok, varjúháj, tigrisbél, pókláb se' :lol:
Shrek


...nem beszélve a kivégzőhelyen szedett holdtöltei keresztespókról. :)

_________________
facebook.com/thexinguary


2009.02.06. 14:36
Profil Honlap
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.25. 20:25
Hozzászólások: 1776
Tartózkodási hely: Bajna,Komárom-Esztergom megye
:lol: :lol: :lol: :lol:


2009.02.06. 19:00
Profil Honlap
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.24. 19:46
Hozzászólások: 1130
Tartózkodási hely: Szigethalom
Luki írta:
Légyszíves, akkor ezt fejtsd ki itt bővebben.


Sziasztok,
Szerintem pü.-ben helyesebb lenne mint itt, de így is jó.
Tehát az eljén jelzem, hogy limerick nem közvetlen ismerősöm, sőt a stílusával sem tudok azonosulni, de ha a kérdésére egy-két szóval válaszolni tudok, akkor nem küldöm Őt vissza a startvonalra. Ez a fórum nem a "ki nevet a végén" játék. Itt eléggé élesben mennek a dolgok, és csak azért, mert valaki "rosszul" kérdez, még megpróbálok segíteni, talán így segítünk a halain, talán így lesz eggyel több tagja ennek a még csekély létszámmal bíró fórumnak.
Hozzászólásod, amelyben felsorolsz három, szerinted alkalmatlan készítményt...hát nem túl jó az esélye annak, akinek a maradék készítmények közül kell kiválasztania a megfelelőt!
Ha véleményed szerint létezik a jó készítmény, akkor miért nem annak a nevét írtad le a másik három helyett? Szerintem nem létezik.
Az Aspirines beszólásért mindenkitől bocs, erős off volt.
Üdv.
czinko


2009.02.07. 00:18
Profil
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 23:35
Hozzászólások: 908
Tartózkodási hely: Dombóvár
Helló!
"Teljes" parazita mentesítésre, csak a mesterséges felnevelés alkalmas.(talán) Szerintem elbeszéltetek egymás mellett.
Illetékes Elvtárs szavaival szólva: "én értem a humort, nagyon értem a humort...csak nem szeretem" :mrgreen:
Shrek


2009.02.07. 10:07
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 68 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron