Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2022.11.27. 21:05Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
 Kopoltyúféreg-irtás kálium-permanganáttal 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Kedves Fórumozók!

Ígérgetem már egy ideje, hogy megírom a "holtbiztos" módját a KMnO4-gyel történő kopoltyúféregtelenítésnek, de most esik csak az eső olyan mértékben, hogy ezen kívül tényleg semmi mást nem tudjak csinálni itthon (pedig volna mit).
Esett már ezer szó itt is és másutt is a mindenféle kop.féregtelenítési eljárásokról és azok várható eredményéről, úgyhogy ezeket most nem tárgyalom újra. Bevezetőként legyen elég annyi, hogy az alább tárgyalt eljárás elsődleges, sőt valójában egyetlen célja a kopoltyúférgek életciklusának teljes megtörése, valamint az újrafertőződés lehetőségének az abszolút nulla közelébe történő leszorítása.
Az iménti mondatot természetesen megcsillagoznám, mert nem állítom azt, hogy ez lenne az egyetlen, tutibiztos, minden felett álló technika, de tapasztalataim szerint jobb jelenleg nincs.

Hozzávalók:

-2db steril!!!! akvárium, akkora, amekkorában a kezelni kívánt halak 48 órán át kényelmesen tarthatók
-konyhasó
-légpumpa egy izmos porlasztókővel
-két akváriumnyi steril, előmelegített víz
-egy vödör víz, benne jó tömény KMnO4 oldat a halas háló fertőtlenítésére
-halas háló, lehetőleg ritka lyukú, amivel a halak mozgatásánál a lehető legkevesebb vizet visszük át a másik akváriumba
-és végül a legfontosabb: a hatóanyag

A kezelés menete:

A kezelésre kiválasztott egyik akváriumot feltöltjük tiszta vízzel, ami ne legyen melegebb 27-28 fokosnál. Az akváriumba szűrő nem kell, ellenben egy üveghangon bugyogó porlasztókő elengedhetetlen. Ha ez nincs, akkor a halak igen gyorsan hajlamosak megfulladni.
Ehhez adjuk hozzá az előre bekevert kálium-permanganátot 2ppm azaz 2mg/l azaz 0,2g/100 liter töménységben. Tehát egy 150 literes kezelő medencébe 0,3gramm kell, 200 literbe 0,4gramm, és így tovább. Ebben a lilás löttyben úsztatjuk a kezelendő halakat 4 órán keresztül.
A négy órás kezelés alatt a halakat folyamatosan figyeljük, ugyanis nagyon eltérő mértékben tolerálják a permanganátos fürdőt. Vannak halak, amiknek a teljes 4 óra meg sem kottyan, míg mások 2-3 óra után is képesek annyira bestresszelni, hogy muszáj megszakítani a kezelésüket.

Az első kezelés végét a halak teljesen steril medencébe történő költöztetése jelenti. Ehhez kell a második akvárium, amit a kezelő medencéhez hasonlóan töltünk fel vízzel. Szűrő ebbe sem kell, viszont levegőztetőre itt is szükség van. A halakat egyenként fogjuk ki a kezelőből és helyezzük át a tiszta medencébe, gondosan ügyelve arra, hogy az átrakáskor a lehető legkevesebb víz jusson át a steril akváriumba. Két hal átrakása között én a hálót meg szoktam lögybölni a tömény permanganátos vödör vízben.
Ha az összes hal átkerült a tiszta vízbe, adjuk hozzá 20 literenként egy csapott evőkanál konyhasót. Ebben a vízben a halak 48 órát töltenek el mielőtt a kezelés második szakasza megkezdődik. Ennek első lépése egy 80-90%-os vízcsere, ezt után pedig a kálium-permanganát újbóli adagolása és egy újabb 4 órás fürdő következik.
A két napnyi tiszta vizes áztatás ideje alatt az első kezelő medencét sterilizáljuk és előkészítjük a második kezelésből kikerülő halak fogadására. A recept ugyanaz, mint az első kör végén. A halat kifogjuk, steril víz, konyhasó, 48 óra, majd innen helyezhetjük át a lekezelt halakat a végleges helyükre, ahol pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk az újrafertőződés elkerülésére.
Ha minden jól ment és a szükséges szerencse is az oldalunkon áll, soha többet nem kell a halakat kezelni. Fittebbek, erőteljesebbek, szaporábbak, boldogabbak és nem utolsó sorban hosszabb életűek lesznek.

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2020.06.14. 22:01
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron