Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2022.11.27. 22:17Hozzászólás a témához  [ 7 hozzászólás ] 
 Akváriumos elképzelések - Petrophyllum 
Szerző Üzenet
Ikra

Csatlakozott: 2016.10.09. 15:27
Hozzászólások: 25
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy belátható időn belül (2-3hónap) lesz akváriumom. Tudom, hogy van még idő addig, de mivel a fórum aktivitása a nullához közelít,
ezért gondoltam felrakok egy móricka ábrát az elképzeléseimről, hátha van véleménye egy-két tagtársnak.
Az akvárium egy szekrényben lenne, minden oldalról be lenne burkolva - kivéve a frontfelület,- eltakarandó a csövek látványát.
Rögtön az első kérdés: érdemes szigetelni a hát és oldalfalakat hőtartás végett?
(gondolok itt polifoam, vagy nikecell lapokra-, társasházban lakunk, annyira nagy hőingadozás nincs)
Az akvárium szekrény alsó fel két részre lenne osztva, egyikben a külső szűrő helyezkedne el, és még egy-két tárolórekesz (háló, csövek, víztesztek)
A másikban egy víztároló lenne a pihentetett víznek - kb.: 60-80l - amiben helyet kapna egy fűtő, egy keringető szivattyú és egy felnyomó pumpa.
Az elképzelésem a következő lenne:
Az áramlást úgy kellene kialakítani, hogy az akvárium bal sarkába gyűljön össze szennyeződés.
A lebegő kis szennyeződéseket megszűrné a külső szűrő-, a ráhúzott szivacs szelektálná a méretét, a nehezebb szilárd részeket-, mint kajamaradvány, kaki,
a bal oldalon látható, a végén csapot tartalmazó csővel érném el.
Vízcserekor a csap megnyitásával leengedném a megfelelő vízmennyiséget, eltávolítva a kakit és a
kajamaradványokat, majd a felnyomó pumpán keresztül pihentetett, hellyel-közzel azonos hőmérsékletű vízzel tölteném fel a pihentetett víz tárolóból.
A víz tároló hiányzó mennyiségét ezután slaggal, a konyhai csapból pótolnám.
Második kérdés: létezik olyan szűrő, amit vagy a csapra, vagy a slag végére kötve szűrni tudnám a bejövő csapvizet (pl.: HMA szűrő) ?
Harmadik kérdés: érdeme két vízcsere között tebang levelet, vagy novobalt tőzeget tenni a pihentetett vízhez?
Kezdésnek ennyi lenne-, kíváncsi vagyok a véleményetekre akár saját tapasztalatból is.
Engem személy szerint a kiálló csap aggaszt a leginkább, ha annak nekiütődik valami és letörik, secperc alatt lefolyik 300 l víz.
(idestova 3 éve lefigyelt 240l, amúgy 30 évente áztatok szomszédokat-, a legközelebbit nem biztos, hogy megérem)


Csatolmányok:
akvárium terv.jpg
akvárium terv.jpg [ 171.1 KiB | Megtekintve 2206 alkalommal. ]
2019.08.10. 20:01
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.27. 13:30
Hozzászólások: 1147
Ha lehet, én mellé raknám a szűrő akváriumot. Sokkal kisebb a szivárgás veszélye, kevesebb energia kell a víz visszatáplálására. Ha nem lehet mellé, akkor így is jó!. Gyanítom, hogy a mulm nem ott fog összegyűlni ahol te szeretnéd. Még várnék azzal a leengedő csappal. Poharas szűrőt kell bekötni a slag végére, az mechanikai szűrést tud csinálni, és egy aktívszenes betét sem árthat, hogy az mit fog kiszedni a csapvízből, még kérdés!Ha lakószobába lesz az aki, nagyon hangos lesz az esőztető. Inkább egy porlasztóköves bubérékoltató. Ugyan ez csak terv, de én nem költenék horror árú külső szűrőre, aminek a hatékonysága eleve kérdéses. A 300 literhez 15-30 liter kapacitású kellene. Inkább csinálj egyet, sokkal nagyobbat, sokkal olcsóbban.


2019.08.15. 14:16
Profil
Ikra

Csatlakozott: 2016.10.09. 15:27
Hozzászólások: 25
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Sajnos nem lehet mellé rakni a víztárolót, kevés a hely.
A régebbi akváriumoknál a mulmot hellyel-közzel sikerült egy területre irányítani az áramlással, igaz ott az aljzat meredeken lejtett a jobbról balra - hátulról előre a bal alsó sarok felé-, segítve az áramlást.
A diszkoszos akvárium vékony aljazatával ezt nem biztos hogy meg tudom csinálni, bár az egyik tagtársunknak sikerült - utána fogok nézni ő hogy csinálta.
A slag a pihentetett víz tárolónak a feltöltéséhez kell, találtam inline átfolyót, poharas szűrőket, 1-2 részeseket, mechanikai eldobhatót-tisztíthatót, szénszűrőt, stb..
Mellékelek egy montázst-, melyikre gondoltál?
A külső szűrő már 3 éves, kár lenne nem kihasználni - hordóból is csak alig nagyobb férne el, igaz csak 12 literes a kapacitása, ezért is gondoltam a pihentetett víz tárolóra és a 1-2 napi kisebb vízcserékre. (hétvégente nagyobbra)
Köszönöm segítőkészségedet.
Egy kicsit más-, erről mi a véleményed:
https://tisztaviz-uzlethaz.hu/termek/emc-gyuru-10-db/


Csatolmányok:
Szűrőházak, betétek.jpg
Szűrőházak, betétek.jpg [ 83.69 KiB | Megtekintve 2190 alkalommal. ]
áramlat2.jpg
áramlat2.jpg [ 44 KiB | Megtekintve 2190 alkalommal. ]
2019.08.16. 00:12
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Sziasztok!

Végre akadt egy kis időm reagálni nekem is, de aminek még sokkal jobban örülök az az, hogy van mire! :)
Szószaporítás helyett viszont ugrok is rögtön a lényegre, mert akad itt miről szót ejteni.

Kezdjük rögtön a szigetelés kérdésével. A szigetelés azért jó, mert ami hőt nem veszít el az akvárium, azt nem kell közölni vele. Minél kisebb a hőveszteség, annál kevesebb energia igényeltetik a kívánt hőmérséklet fenntartásához, tehát gazdasági szempontból egy minden oldalról (-frontüveg, persze) jól szigetelt akvárium a lehető legjobb választás, csak támogatni tudom az elképzelést. Nálam például úgy működik a dolog, hogy az akvárium három oldalról öntap. fóliázva van, aztán jön egy réteg buborékos hőtükör-fólia, majd általában 4-5 centi hungarocell. "Fedőüveg" gyanánt is hungarocellt használok. A ledes világításnak vágok lyukakat, aztán annyi.

Vízkérdés: Nem tudom, hogy pontosan hol laksz Nyíregyházán, de a vízmű által szolgáltatott adatokat áttekintve (itt: http://www.nyirsegviz.hu/sites/default/ ... vegyes.pdf és itt: http://www.nyirsegviz.hu/kozerdeku/vizminoseg-view ) azt kell mondjam, hogy elég komoly mákod van a csapvizet illetően. Se nem túl kemény, se nem túl lúgos, se nem túl nehézfémes, nitrogénvegyület is csak mutatóba van benne. Ha ilyen vizem lenne, én lennék a Schumacher. :) Ezt a vizet én 24 óra pihentetéssel készíteném elő, esetleg áztatnék bele egy kis tebanglevelet, bikkmakkot, de jó helyről származó, hozott nyavalyákkal nem terhelt halaknak tökéletesen megfelel. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor a slagra köthetsz egy, a fentebb általad posztolt egyes szűrőházban elhelyezett 1 mikronos üledékszűrőt, de én szenet nem tennék bele, mert az a kicsi klór, ami a csapvízben van, 24 óra alatt úgyis elillan, másrészt pedig a szén hajlamos a pH-t elég rendesen felpöckölni, amire viszont semmi szükség nincs az eleve 7.4 körüli értéknél.
A tebang, bikkmakk, tőzeg jellegű dolgok hasznosak tudnak lenni antibaci hatásuk miatt, de 14nk körüli vízkeménység mellett a vízkémiára érdemi befolyással egyik sem lesz, bár ez szerintem nem is cél.

Megnéztem a kerámiával kapcsolatos linket, ahol az alábbi mondatot volt "szerencsém" felfedezni, idézem:
"Az EM kerámia kódolja és átadja a rezgéseiből származó információkat a víz szerkezetébe, elősegítve ezzel a szervezet anyagcseréjét."
Nos, nem tudom, hogy lehet-e egyszerre visítva és hányva röhögni, de amennyiben igen, akkor erre a hozzászólásom megírása után kísérletet teszek az udvarunk egy eldugottabb, árnyékos szegletében. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Az alsópolcos külső szűrő teljesen jó, ha eddig bevált, eztán is be fog. Az, hogy milyen töltetet használsz benne, szinte teljesen mindegy, ha van benne elég áramlás és jut bele némi oxigén, akkor azt a biológiai terhelést, amit 6-8db diszkosz és némi apró jószág jelent majd a felette lévő akváriumban, könnyedén fogja tudni kezelni.
Az áramlással és a leeresztő csappal viszont Gyepihez hasonlóan én sem kísérleteznék sokat. Lényegesen egyszerűbb a lenti szűrő első fakkjában egy csomó perlonvattát elhelyezni és azt a szükséges időközönként egy vödör vízben tisztára mosni. Sokkal előrébb vagy vele, mint egy tökéletesen soha nem működő leeresztő izével, ráadásul nem fog plusz még egy cső éktelenkedni az akváriumodban.

Dizájnolj, építkezz, publikálj, mi meg epedve várjuk a folytatást és a halakat!

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2019.08.19. 13:13
Profil Honlap
Ikra

Csatlakozott: 2016.10.09. 15:27
Hozzászólások: 25
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Szia Stone!

Fóliázva lesz az akvárium, és hungarocell szigetelést is kap.
A pihentetett víztárolót pont a csapvíz egy-két napos szellőztetésére szeretném használni, így után tölteni az akváriumot.
A terv az lenne, hogy minden este kaja után leeresztenék a "csapos" sarokból 15-20l vizet-, kajamaradványostól - kakistól.
(ez azért valljuk be, a lusta emberek elegáns megoldása lenne) :P
Ezt a 4m-re lévő WC-be önteném, ezután bekapcsolnám a felnyomó pumpát, ami utána töltené a leszívott vízmennyiséget a pihentetett víztárolóból.
Utána a konyhai csapra (2mr-re) csatlakoznék és visszatölteném a víztárolóból hiányzó mennyiséget. ( Itt lenne szerepe az előszűrőnek)
Ez szerintem kb.: 10-15 percet venne igénybe, ami azért napi szinten is vállalható. Természetesen hétvégén egy nagyobb vízcsere.
A tebang levelet, vagy a tőzeget én se a vízlágyítás miatt gondoltam beletenni, inkább baktériumölő hatása miatt.
Kérdés: a tebang levél, vagy a tőzeg baktériumölő hatása kemény, vagy lágy vízben fejti ki erőteljesebben a hatását?
A külső szűrő tele lesz siporaxal és mátrix troppal, ha perlonvattát teszek bele nem fog idő előtt eltömődni?
Mivel kevés a literszám, 6-8 coryt szeretnék + 7-8 diszkoszt, amiből 6 db-ot szeretnék megtartani.
Az áramlásról - megígértem hogy utána nézek.
Gyepi írta:
"Nálam mindig kialakul az akváriumban valamilyen áramlás, és egy pont az ajzaton ahhol csomóba áll össze a mulm. Innen egyszerű leszívni.
Ha nálad nem hordja össze az áramlás, akkor változtass a beömlések irányán!"

"Egyszerűbb a mulmot az akvárium eggyik sarkából leszívni, mint bontogatni a kölső szűrőt, ami nem tesz jót neki!"

Bizonyára igazad van a leeresztő csővel, de én ennek ellenére megpróbálnám-, ha nem működik egyszerűen kiveszem a csövet az
akváriumból, és marad az iszaplopó. (ez azért nem olyan elegáns) :P
Most egyenlőre ennyi-, legközelebb az aljzatról és a világításról szeretnék kérdezni.

Üdv.: Petrophyllum


2019.08.19. 19:35
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Siporaxot és Mátrix Tropot csak akkor tegyél a külső szűrőbe, ha meg tudod oldani, hogy abba semmilyen szilárd üledék (azaz csak nagyon-nagyon minimális mennyiség) tudjon bejutni. Tehát mondjuk egy sűrű szivacsot húzol a szívóágra. Ha ugyanis a nagyon finom pórusokból álló és lényegében azon az alapelven működő szűrőanyag eltömődik a retektől, akkor kb. két hét után max. annyira lesz hatékony, mintha a szűrődet egy lapát kaviccsal töltötted volna fel. Ha nem is teszel perlonvattát a külső szűrőbe -azt én sem bontogatnám meg szívesen-, a beszívó ági szivacs rendszeres kitakarítását akkor sem úszod meg.
Amúgy a lusta emberes elképzelésed nekem nagyon tetszik, bár, én inkább engednék le mondjuk 30-40 litert, amivel már majdnem értékelhető méretű napi vízcserét abszolválnál. Ha pedig szombat-vasárnap tolsz egy-egy olyan cserét, amikor a teljes cserevíz-kapacitásodat felhasználod, még akár csodát is fogsz tudni csinálni.

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2019.08.20. 09:44
Profil Honlap
Ikra

Csatlakozott: 2016.10.09. 15:27
Hozzászólások: 25
Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Természetesen lesz szivacs a szívóágon-, gyárilag is adnak hozzá, de az a fekete ritka szivacs. TM 30-ast, vagy TM 45-öst javasolsz?
Vízcseréről: igyekszem annyi vizet cserélni, amit hosszú távon is biztonságosan tudok vállalni. Semmi értelme ígérgetni a kezdeti nagy lelkesedésben, hogy akár mindennap ennyi-meg ennyi vizet cserélek-, ami egy idő után nyűggé válik, ellaposodik, elmarad.
(Kicsit más-kicsit sántít, de érthető lesz: unokatestvérem pizzériájába betérő vendégekről mondta:
"aki hirtelen lelkesedésből minden nap itt eszik 1-2 héten keresztül, az hamarosan elmarad-, aki 1 héten 1x jön és elégedetten távozik - abból lesz a törzsvendég")
Érdekes dolog, hogy a STENDKER honlapján azt javasolja-, igaz a saját halaira:
Water gets changed too often. This causes stress to our animals and makes the Discusfish more sensitive. A 30 % waterchange 1 x weekly is normally absolutely sufficient for our STENDKER-Discusfish.
Forrás: https://www.diskuszucht-stendker.de/en_ ... s/Aktuell/
Ahogy ígértem, homok: SZAT fehér kvartz homokot tennék bele F2-est. Milyen mennyiség kelhet: 5-10 kg?
Világítás - Gyepi írta: " Ameddig neonnal világítottam, és legyen az a leg-leg neon, mindig volt alga. Most 6000kelvines, ledszalag világít, és teljesen ok."
Kérdésem: nem túlságosan hideg ez a fény? A napfénynél magasabb kelvin számú, növényeknek nem feltétlenül szükséges (anubias, microsorum), mi indokolja ezt a kelvinszámot?
Gyuszkás írta: "Új ledszalagos világítás beüzemelve. Szabályozható a fényerő,ezért elég hálásak is a halak a reggeli ébresztőnél.
Rendeltem egy vezérlőt is Kínából ,elvileg automatikusan fogja majd szabályozni a fényerőt a napfelkeltének/ naplementének megfelelően."
Megkérem Gyuszkást, írja le hogyan tudták szabályozni a ledszalagos világítást, valamint milyen vezérlőt rendeltek (típusszám) Kínából,
mert a sógorom szerint (villanyszerelő) a ledszalagot nem tudják szabályozni, vezérlőt rendeltek Kínából egy marékkal - egyse volt jó.

Üdv.: Petrophyllum


2019.08.20. 22:07
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 7 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron