Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2020.06.05. 01:59Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
 Diszkoszok együtt, különböző helyről! 
Szerző Üzenet
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Engem legyetek kedvesek arról felvilágosítani, mi a menete az összeszoktatásnak, ha különböző helyről-tenyészetből származnak a halak?
Hogyan "egyenlítődik" ki a bacikultúra?
Hogyan nem lesznek egymástól betegek?
Mekkora minimális kor, amitől ezt el lehet végezni?

Köszönöm!


2013.02.03. 02:33
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Szia Szeli!

A kérdésedre megpróbálok dióhéjban válaszolni, mert a kérdésre adható válasz számos olyan újabb kérdést vethet fel, amikről újabb litániát lehet generálni.

Kezdjük ott, hogy mi a legkisebb kor/méret, amitől az "összekeverést" el lehet végezni. Erre nincs kimondottan irányadó szabály, bár jó lenne, ha végre a szélesebb közönséggel is sikerülne elfogadtatni azt, hogy 5-6cm-es méret alatt diszkoszhalat sem eladni, sem megvenni nem kellene. Az ennél a méretnél kisebb halakat kínáló hirdetéseket a külföldi fórumokon szó nélkül leszedik, az e-bayen és hasonlókon találhatókat pedig többnyire a fórumok erre a célra kialakított részeiben "pellengérezik" ki, hasonlóan a katasztrofális halak hirdetéseihez.

Számos, 'praktikus' oknál fogva mifelénk a karanténozás gyakorlata nem divat. Ahhoz ugyanis külön akvárium kell, jó esetben külön vödör, cső, stb. a vízcserékhez, amikkel nagyon kevés embernek van kedve vacakolni. Meg hát egy tisztességes karantén 6-8 hét, tehát hosszú idő. Inkább játszik a nép orosz rulettet és reménykedik, hogy talán nem lesz baj. Amikor pedig nincs baj (mert ilyen is előfordul a nagy számok törvénye alapján), akkor természetesen azt a következtetést vonja le a dolgozó, hogy nincs is szükség a karanténra.

Mire is jó a karantén? Elsősorban arra, hogy legyen elég idő megfigyelni a frissen beszerzett halakat, hogy nem hoztak-e magukkal valami olyan nyavalyát, ami még más halakkal történő összekeverés nélkül is kiüti őket. Nem kell ehhez persze konkrétan beteg halat venni, nem feltétlenül jelenti egy esetleges megbetegedés azt, hogy az ember eleve beteg halat vásárolt. Bőven elég a szállítás és a költözéssel járó stressz, hámsérülés, stb. ahhoz, hogy az újonnan beszerzett halakon kiütközzön valami. Erre nagyon jó példa az én egykoron Hollandiából behozott nagyon szép állományom, amelyből az érkezés után jó néhány hal pár napig fehéret kakált. Gyógyszert nem kaptak, csak egy kevés sót a hámsérülésekre és jó sok friss vizet az általános közérzet javítására. Meg is szűnt a probléma minden további gond nélkül.
Tehát a karanténakvárium egyrészt megfigyelésre jó, másrészt -ha baj van- azonnal lehet is benne kezelni a jövevényeket anélkül, hogy a már meglévő állományt ilyesmivel zaklatni kellene. A karantén medencében érdemes kopoltyúféregteleníteni (ha nem eleve mentes halat vett az ember), és sokan javasolnak és alkalmaznak különféle megelőző kúrákat a külső és belső kórokozók számának drasztikus megritkítására is. Ezekre most nem térek ki részletesen, elég kimerítő irodalma van a témának az intenetbe'.

"Bacikiegyenlítés".: Ez egy eléggé érdekes probléma, kifejezett kutatásokat nem végeztem a témában, de általánosságban véve kétféle technika létezik, ami ezt a célt szolgálja.
Az egyik, amikor a meglévő állományból kiválasztunk egy áldozati bárányt és az új halak megfigyelési időszakának a végén áthelyezzük az újoncok medencéjébe. Aztán várunk. Ha sem az áldozat, sem az újak nem mutatnak nyűgöt-nyavalyát kb. két hét közös lubickolás elteltével, akkor az összeeresztést viszonylag nagy biztonsággal megejthetjük.
A másik technológia a cseppentéses módszer. Ilyenkor az új halak és a régi halak akváriumai között 1-1 cseppel átoltjuk a vizeket és várjuk a hatást (ugyancsak legalább 1-2 hétig, hogy legyen ideje a vizekben lévő kórokozóknak felszaporodni, ha fel akarnak). Számomra ez a módszer egy kicsit furcsának tűnik, személy szerint én ki nem próbálnám, de létező technikaként olvastam róla. Állítólag azért jó, mert a kórokozók minimális dózisa miatt a halak immunrendszerének jut elég ideje arra, hogy megfelelő választ adjon (eszeljen ki) a problémára, a rettenet nem hideg zuhanyként éri őket telibe.

Hogyan nem lesznek egymástól betegek? Az egyetlen valódi garancia erre (és egyben a hülye válasz is) az, ha nem teszed össze őket. Hogyan oldják meg a komoly tenyésztők/tenyészetek a vérfrissítést, az új halak behozását? Többnyire olyan karanténnal, amit normál diszkoszos halandó elképesztő túlzásnak tartana, vagy pedig a mesterséges nevelés jól bevált módszerével, külön szobában, külön épületben, Piwo estében pl. egy fél faluval odébb...

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2013.02.03. 11:17
Profil Honlap
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Köszönöm Stone!

Kimerítő volt és érthető.
Magamban a "cseppentős" módszert vízionáltam, mint lehetséges módszert.
Tovább gondolva azt, és 2-3 nap alatt a teljes víz mennyiséget átoltva megoldani a dolgot.

No nem mintha új halakat akarnék, sőt a régiekből kéne elpasszolni párat.
De ilyen témában sehol nem találtam ismeret anyagot, érdekelt csupán.

Érdekelne a többiek tapasztalata is!
Több "kolléga" is akad itt, akinek különbözőek a halai...


2013.02.03. 14:34
Profil
Kishal

Csatlakozott: 2010.08.26. 20:01
Hozzászólások: 227
Mit lehet még ehhez hozzáfűzni? Egy -két gyakorlati tapasztalatot esetleg.

Én sok mindenben nem vagyok annyira szigorú( Halak formája ,mérete,stb) , de a karanténozás igenis kötelező!
Ezt egyszerűen nem lehet kihagyni! ( Esetleg, parazitamentes halaknál rövid szállítás mellett)
A legjobb külön épület vagy külön szoba! De , ami ennél is fontosabb hogy teljesen új nitrátmentes vízzel legyen feltöltve.
S, ha lehet inkább kicsit keményebb víz legyen mint lágyabb(nekem az a tapasztalatom hogy hamarabb megnyukszanak ).
Ami a legfontosabb - a stresszmentesítés-.
Ezért, azt a bizonyos féregtelenítést is csak teljesen lenyugodott halnál szabad elvégezni.Különben a stresszes legyengült halon más paraziták fognak túlzottan elszaporodni. Ami miatt aztán a hal soha többé nem tud vissza erősödni.Ezért gondolom hogy durva féregtelenítő vegyszereket csak erős egészséges halon lehet végezni inkább csak megelőzés jelleggel. Mert mondjuk egy kopoltyú féreggel erősen fertőzött s ez által nagyon legyengült halnál a kop féreg csökken de mondjuk a bélben élő egysejtűek közben elszaporodnak.
Dehogy a karanténra visszatérjek miért fontos nitrátmentes víz? Ezért:
Csatolmány:
diszkoszvész..jpg
diszkoszvész..jpg [ 52.34 KiB | Megtekintve 1072 alkalommal. ]Ez a mikroszkópos fotó egy diszkoszvészes hal testéről vett kenet eredménye. Melyen látszanak a zöld mozdulatlan mohaszerű telepek.S, ez a betegség, tipikusan új hal beszerzése kapcsán szokott felmerűlni , mely lehet csak másodlagos de ez az ami végez a hallal. Ami, mivel növényi eredetű, a nitrátos víz csak ínyenc falat a számára plussz, a stresszes hal erős nyálkahártya termelése.

Üdv: Robi


2013.02.03. 17:38
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 4 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron