Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2020.06.06. 08:29Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
 Növekedés, halnevelés és társai 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Sziasztok!

Megpróbálom leírni még egyszer azt, aminek egy fél órája nekiálltam, de elszállt az éterbe, a vérnyomásommal együtt...
Tehát, ezúttal eltekintenék a szóban forgó halak értékelésétől és inkább valami másról írnék ide kicsit, ami szerintem sokkal fontosabb. Történetesen az, hogy abban, hogy adott halak kifejlett korban hogy néznek ki, csak 50%-ban vagy ennél kisebb részben van köze a genetikához, a többi a felnevelés módján és minőségén múlik. Különösen fontos az ivadék elúszása és a kb. 8-ik hét közötti időszak, amikor a csontos és porcos részek kialakulásának a későbbi fejlődés szempontjából nagyon jelentős szakasza zajlik. Ilyenkor nyerik el lényegében ezek a részek a későbbi formájukat és arányaikat, innentől számítva pedig igazából a hal testtömegének és méretének a gyarapodása zajlik. Ha ebben az időszakban az ivadék nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat és nyomelemeket a szükséges mennyiségben és arányban(!), akkor hiába a jó genetika, a benne rejlő potenciál később is rejtve fog maradni. Nem véletlen, hogy a diszkoszhalak etetésére tőlünk nyugatra már külön tudomány- és iparág épült. Persze, mi sosem fogunk 8-10000Ft-ot adni egy kiló, tényleg minőségi halkajáért...

A másik szempont a vízminőség, erről is hosszan lehetne írni, de ezt már megtettem(-tük) nem egy alkalommal, úgyhogy nem állok neki ezt újfent forszírozni.
Viszonylag egyszerűnek és elfogadhatónak tűnik a halakat ért kritikákat azzal a felkiáltással elütni, hogy, "szép a pár, de ezek szerint nem örökítenek valami jól, mert így a genetika meg úgy a genetika", de szerintem ennek vajmi kevés alapja van. Meg is mondom, hogy miért:

1. Az adott pár/vérvonal eredeti tenyésztője generációkon keresztül azért dolgozott és aszerint szelektált, hogy a halai lehetőség szerint minél stabilabban és minél jobb tulajdonságokat örökítsenek tovább. Ez ugye a saját jól felfogott érdeke, hülye lenne direkt vacak halat csinálni.

2. Néhány extrém kivételtől eltekintve nem tartom valószínűnek, hogy itthon bárki annyi utódnemzedéken át tenyésztett volna importból származó halakat, hogy a genetikai állomány degradációjának feltétlenül be kellene következnie.

Magyarul: igaz ugyan, hogy a genetika jelentős szerepet játszik abban, hogy milyen formát hoznak a kifejlett halak, de a felnevelés módjának is LEGALÁBB akkora szerepe van benne, csak ugye ettől a szemponttól -érthető módon?- igyekszünk eltekinteni.

És hogy konkrétan Jocó felvetésére is válaszoljak pár gondolat erejéig.:
Az égvilágon semmi gond nincs azzal, hogy ha egészen fiatal korban (8-10hét) veszel meg néhány halat és igyekszel azokat a lehető legjobb körülmények között felnevelni. Sőt! Ma Magyarországon ennél okosabbat nem is nagyon tehetsz.
Ez a hazánkban szállóigévé vált "40.000Ft-os pár" című duma pedig -a félreértések elkerülése végett- nem arról szól, hogy "milyen drága" két ilyen hal. Örülhetünk mi magyarok, hogy a nyelvünket rajtunk kívül senki más nem beszéli, mert így nem röhög rajtunk a fél világ ujjal mutogatva azzal a szöveggel, hogy "nézzétek már az idiótákat, ezek annyiért adják-veszik az ikrázó párokat, amennyibe nálunk egy rendesebb türkiz diszkosz kerül". (lásd még.: http://diskuszucht-piwowarski.de/angebote.htm - és Piwo nem különösebben drága!!!) Persze, erre lehet azt mondani, hogy mi csórók vagyunk és itt azért ennyi, mert itt ennyi pénz jut rá, de akkor ilyen erőből nálunk Suzuki áron kellene BMW-t kapni. És az valahogy az istennek se akar összejönni.
A lényeg az, hogy lehet itt mindenféle hangzatos lózungokat elővezetni arról, hogy így minőségi a hal, ami bejön, meg úgy minőségi, de tessék egyszer és mindenkorra mindenkinek tudomásul venni, hogy ugyanúgy nem létezik nagybetűs minőségi hal olcsón, mint ahogy nem osztanak ingyen ebédet a Gundelben. Ami olcsó, az azért olcsó, mert annak valami oka van. Amit ma bizonyos helyeken hormonokkal és egyéb okosságokkal el tudnak érni, az messze meghaladja az átlagos diszkoszhalas hobbista képzelőerejét. És nem kell a diszkoszokig menni, elég megnézni a manapság Sri Lankáról hozzánk kerülő guppikat...

Fogok még ebben a témában mást is írni hamarosan, de el kell vinnem az autót futóműbeállításra.

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2013.01.31. 14:45
Profil Honlap
Ivadék

Csatlakozott: 2009.10.29. 21:44
Hozzászólások: 79
Hát ez szép írás és érthető.Arra talán jó lesz hogy gyakoroljam a felnevelést és az ikrázást.Sajna tőlem minden tenyésztő túl távol lakik,így megtervezni a vásárlást elég nehéz.Az anyagi része meg az én gondom. Mindenki tudja mik a keresetek az országba tehát tényleg nehéz ezen a környékem meg kritikus.


2013.01.31. 15:30
Profil
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Sziasztok!

Azt gondolom, (és persze tapasztalom a saját halkon, meg a horgászataim során látottakon) hogy a diszkoszok növekedésével is pont ugyanaz van, mint a világ összes sós és édesvizében élő, ember által ismert, létező összes hallal a világon!
Nincs értelme ezen mit misztifikálni!

Akinek van egy kellő számú tetra, neon, petitella stb. raja, az is látja, hogy ott is van szétnövés.
Az én 45 petitellám között van ami 6cm, és van ami 3cm...
Köszönik erősek, gyönyörűek a kloákájuk is ki van nyalva, a diszkoszokról nem is beszélve...

Adott a víz minősége, táplálék mennyisége-minősége, populáció erőssége, vagy gyengesége, a természet szelektáló képessége és mindezek együttes aránya!

Alap:
X hal lerak mittómén 100 ikrát(ragadozók pl.)... Y hal meg egy milliót(takarmány hal pl)...
Abból jó, ha 1% megéri a kifejlett felnőtt kort!
Tehát a legszebb, legerősebb, legszerencsésebb, és majd az szaporodik.
És életül során valaki kinövi magát, valaki meg nem...


Adott az ember, aki pénzt akar...
Tehát "felneveli" mind a 100 ikrát haszonból...
Aztán mi meg panaszkodunk, hogy nem akar nőni! Persze, nem is fog, mert egyrészt gyenge, másrészt indigóval másolt...

Javaslom elgondolkodni ezeken:
A Velencei tóban miért nem nő a dévérkeszeg 20cm-nél nagyobbra? A Dunában a 30cm feletti szinte pedig alap.
A Balatonban miért sovány és alultáplált az összes süllő?
Miért van az, ha adott egy tó, ahol az egyik ragadozó faj robbanás szerűen elszaporodik, ott szemmel láthatóan csökken a méret pár éven belül?
Aki veszi a fáradtságot és nyáron lenéz a Lágymányosi hídhoz, nézzen meg egy sneci rajt.
Középen a kövér 10-12cm-esek, szélén a sovány 6cm-esek...
És "ikrek" mind egyébként!

Tök ugyanez zajlik az akváriumban MAGÁTÓL, csak mi erre még ráteszünk egy lapáttal!
Ikra korban eldől, hogy ki a csúcs példány, és ki a "figyelem elterelő táplálék", megvédvén a csúcspéldány fennmaradását.

Azt gondolom, hogy ma diszkoszt hobbyként szaporítani ÖNCÉLÚ dolog!!! (M.on meg pláne!!!!!!!)
Nem hiszek abban ha egy haveri kör körbe adja a diszkoszkölkeit, mert ez a biztos útja az egésznek...
Aki minőségi halat akar, az fizesse meg, és tartsa jól!
Ha meg felnevel párat az ivadékokból, tartsa meg és ne árulja.

Aki félminőségit, az meg vegyen 20at és fél évente szórjon ki belőle kettőt, ha 6-8 szép példányt akar...
És az a hal ami, 8hónaposan még nincs legalább "teniszlabda méretű" kuka, mert nem is lesz! (nem én mondom, hanem az általatok sokat kritizált Stendker. Mert ő is kereskedő, és elad, és nem lát bele a 6cm-es halakba...)
Meg az a pár, ami 14cm-esen leívik, na azt is b@....juk.

Szóval csodálkozunk, ha német juhászunk diszpláziás, a dalmatánk meg leszedi a gyerek arcát?
Aprópó diszplázia...
Farkast még nem hallottam, hogy csípőficamos lenne.
De a "diszplázia mentes" német juhászok unokáinak a harmada sántít egyébként...

Boccs!


2013.02.01. 01:20
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Szeli!

A fenti írásodban vannak tudományosan alátámasztható állítások, mint pl. a diszpláziás német juhász és az arcleszedő dalmata esete. Sima ügy. Nekünk is volt már diszpláziás rottweilerünk, most pedig van egy, amit én nem különösebben szeretek, mert szerintem a szeme sem áll jól és kicsit olyan időzített bomba jellege van. Ne legyen igazam...

Van olyan állításod, ami igaz ugyan, de az akváriumi haltartás szempontjából tökéletesen értelmetlen; a mi témakörünkben a körtének az almával való összehasonlítását jelenti: pl. hány kétnyaras ponty lesz végül a lerakott sok százezer ikrából.

És van olyan, ami enyhe kifejezéssel élve is erősen vitatható: "Ikra korban eldől, hogy ki a csúcs példány, és ki a "figyelem elterelő táplálék", megvédvén a csúcspéldány fennmaradását."

Nem kell ahhoz túlzottan sok természetismeret, hogy tisztában legyen az ember gyereke azzal a ténnyel, hogy minden egyes élőlény 'arra született', azaz azzal a genetikai információval (ösztönnel, ahol már erről lehet beszélni) rendelkezik, hogy fennmaradjon és szaporodjon. Tehát nincs olyan, hogy ikrakorban vagy akármikor eldől az, hogy XY hal "ragadozóeledelnek lett szánva". Az, hogy valamiből lesz-e ragadozóeledel vagy sem, ennél sokkal, de sokkal később és egészen más módon dől el.
Ha már a diszkoszhalakról van szó, maradjunk is ennél a témánál! A vad diszkoszhalaknál a helyzet például a következő: ők ugye rajhalak, ami annyit jelent, hogy az ívási időszakot leszámítva 50-500 egyedet számláló csoportokban élik a kis életüket, gyakran egyéb fajok társaságában (Uaru, Heros, Geophagus, stb.). Mint minden ilyen társas létre berendezkedett fajnál, náluk is vannak kiemelkedő, nagy, vezéregyedek (amik a te elképzelésed alapján arra születtek, hogy szaporodjank), amik -érdekes módon, és pont az elméleted ellenében- egyben az első számú ragadozó célpontok is. Ha végiglapozod és olvasod Heiko Bleher Discus Vol.1. című könyvét, számos helyen utal rá és mutatja be fényképen is, hogy a legnagyobb, legszínesebb, alfa-egyedek viselik magukon a legtöbb ragadozótámadás jelét, nem pedig az "átlagos" halak.
A másik érdekes dolog az, hogy a vad diszkoszok között (a szabad természetben) soha nem látsz akkora szétnövést, mint az akváriumban nevelkedettek között, ugyanúgy, ahogy (és ha horgászol, akkor láthattál már ilyet), a horgászvíz felszínén úszó törpeharcsa-rajok egyedei is +/-5% körüli mérettartományon belül mozognak. Vagy még annyi sem. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy az ilyen társas rendben élő fajoknál pontosan nem a felfelé vagy lefelé történő elkülönülés a túlélés vagy nem túlélés kulcsa, hanem a legtökéletesebb 'középszerűségre' való törekvés.
Az pedig, hogy nálad vannak ugyanabból a csapatból 6 centis és 3 centis petitellák is, még véletlenül sem a te elméletedet támasztja alá, hanem azt, hogy azok a halak egyszerűen nem kapták meg a fejlődésükhöz szükséges ideális körülményeket, ennek okán pedig a 'szar helyzetre' tartalékolt, vészforgatókönyv lépett életbe, magyarul szegények egymás között kénytelenek a túlélésért rivalizálni, ami pedig normális körülmények között nagyon csekély részben és teljesen más módon jellemző rájuk. Hogy egy szavannai példát hozzak: az oroszlán sem a 'genetikailag direkt csökött' zebrát fogja megenni, hanem vagy a fiatalt, vagy a sérült, esetleg beteg egyedet. Ha egy zebracsordát megnézel, abban sok száz, majdnem tökéletesen egyforma zebra van. Eleve elrendelés nincs, csak vannak olyan egyedek, amikek pechjük van, mert mondjuk begyullad a patájuk és lesántulnak. A rangsor közöttük (ugyanúgy, ahogy a mi hét lovunk között is) egész más tulajdonságok alapján dől el, amiknek pedig sem erőhöz, sem mérethez, sem színezethez semmi közük nincs.

Végül pedig a "misztifikálás". Úgy tapasztalom, hogy ha egy olyan téma kerül a felszínre, amihez az embernek lövése sincs, akkor általában nem az a válasz, hogy "hű, gyerekek, nekem erről eddig fingom sem volt, meséljetek még", hanem az, hogy "nem kell ezt túlmisztifikálni". Nos, ugyanilyen alapon volt a Föld évezredeken keresztül lapos, ugyanezért nem repülhetett semmi, ami a levegőnél nehezebb és még sorolhatnám. Ott, ahol a kíváncsiságot és a tudásvágyat az ego helyettesíti, a költő szavaival élve "Meg van minden ...szva."

A téma egyébként most kezd érdekessé válni, csinálok is neki egy saját helyet és a nem ide illő hozzászólásokat át is helyezem. Hamarosan.

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2013.02.01. 11:47
Profil Honlap
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Szia Stone!

Írásodat, elolvastam, hirtelen válaszolok, de még majd többször nekifutok, emésztgetem kicsit.

Szerintem sok gondoltban ugyanazt állítjuk, csak másként közelítjük meg.
Fekete sügéreknél, keszegeknél igenis tapasztalható jelentősebb szétnövés.
A törpék alap esetben csököttek M.o-n! Eredeti hazájukban alkarnyira nőnek. Igaz, itt tök egyformák, de kb. ha 15cm-esek az már nagynak számít...
A genetikailag csökött zebrával sem igen értek egyet.
A dokufilmekben fiatal, öreg, beteg zebrákat falnak a lionok...
Mert mire kamera elé kerül az eset, rég vége a sánta, vak, albínó, pataproblémás, iker szülések miatt gyenge egyedeknek., már csikó korukban...
A természet így-vagy úgy szelektál!
Az ember is, szelektálja a diszkoszt... :mrgreen: "kell mind..."

Tökéletesen tisztában vagyok, a vad diszkoszok természetbeni jelentőségével az akvaristák körében.
És hogy 1-1 kifejlett egyed, sérülések nélkül csillagászati összeg ellenére is hiány cikk! :)
De szerintem az, hogy ki lesz alfa egyed, ki a legszínesebb, kőkemény genetika!!!
És ez az egyed a legesélyesebb az örökítés folyamatában ügyködni...
Nem a béna...

De szerintem ez is pont ugyanígy működik az akváriumban.
A diszkosz sügérféle, ráadásul területvédő sügér.

Adott a nőstény "vezér" halam, aki ráadásul az én értékrendem szerint csak a harmadik legszebb.
A leges legszebb egy, a ranglétra közepén lévő beszari hím...

A nöstény ikrázás környékén, vízcsere közben folyamatosan csipkedi a kezemet a területén belül.
Sőt, egész testével a kezemnek feszül, és kvázi "arréblök".
No biztos vagyok benne, hogy ez a nőstényem szerezné be a legtöbb pirája harapást, ő enne legelőször, ő ikrázna a legtöbbet.
A balfasz hímnek pedig esélye se lenne vele kufircolni... :mrgreen:
A szép hal nem biztos, hogy okos, rátermett is egyben!

Rendíthetetlenül hiszem, hogy a belső tulajdonságoknak is köze van a fejlődés mikéntjéhez!
Csomó, akvaristán múló tényezők mellett is!
A csóri akvaristának esélye sincs megtudni, hogy egy-egy hal sikere, vagy sikertelensége tartási körülmény és\vagy genetika adottság együttese e....

Egész biztos többet tudsz genetikáról nálam!!!
De én is kénytelen voltam olvasni Czeizel könyvet még suliban.
Tök egyértelmű hogy két matematikus szülő gyermeke, nagy valószínűséggel jobban számol fejben mint a többi. :mrgreen:
Mozart is valószínűleg "hiba" folytán tudott 5évesen zongorázni.

És addig, amíg van ezen a fórumon olyan fotó, ahol nagy szemű, tizenkét centis pár éppen vígan nevel...
És ezek kikerülnek a zug piacra...
Ugyan már ne csodálkozzon senki ha a mágikus húsz cm csak 6éves korban jön össze, ha összejön...

u.i.:
Ja és nem tudom, kérdezem, a közel méret azonos vad diszkosz raj bizonyítottan mind testvér, unokatestvér?
Vagy csak méret azonos egyedek csoportosulása, kirekesztvén a kisebb egyedeket, és azok megalakítják a saját méret azonos csoportjukat?
Mert nem mindegy szerintem.


2013.02.01. 13:54
Profil
Növendék

Csatlakozott: 2009.08.04. 21:56
Hozzászólások: 286
Tartózkodási hely: Érd,Kaposfüred
Szeli és StoneAge! Sziasztok!

A vitátokhoz szeretnék hozzáfűzni valamit ami szerintem az alapja lenne az egésznek.
Nevezetesen ne felejtsük el hogy a kettőt csak úgy szabadna összevetni ha tisztázzuk hogy az egyik egy teljesen nyitott rendszer (természet), a másik pedig egy (nem)teljesen zárt rendszer (akvárium).
Magyarul : amit a természet saját törvényei szerint elvégez azt nekünk kellene elvégezni az akváriumunkba. Azaz istent kéne játszanunk a saját 'lavórunkba'!!!
Mindkettőtök hozzászólásába találtam 'támadásí felületet' (sokat!), nem vita a célom, csak szubjektív véleményem van.
pl: Diszpláziás farkas márpedig biztosan van! Merthogy a diszplázia öröklődik, tehát az ősők genetikája hordozza. Csak a természetben ez nem marad meg ilyen súlyos formában. Ezt a sok éves szelekcíós tenyésztés hozta a felszínre (kontraszelekció) és még ezt is tetézni lehet pl beltenyésztéssel.
Vagy: a 3-6 centis halak nem biztos hogy azért vannak mert nem kapnak megfelelően gondoskodást, hanem pont ellenkezőleg, lehet hogy pont ezért maradnak életben!Persze itt is felvetődik a tenyésztő felelőssége...
Ehhez tartozik az is hogy ha a kishalak szép egyformák, azonos nagyságúak, azaz közelítenek a homogén állományhoz, azok sajnos igencsak valószinű hogy beltenyésztett vonalak, amik sajnos igen sokat vesztettek a variábilitásukból.
Ilyenek a sokak által favorizált 'minőségi-tenyésztők' valóban szép halai. (ez nem támadás, sőt!)
...Üdv!


2013.02.01. 14:02
Profil
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Szuszu, neked is maximálisan igazad van!


2013.02.01. 14:10
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Szeli!

Idézet:
Rendíthetetlenül hiszem, hogy a belső tulajdonságoknak is köze van a fejlődés mikéntjéhez!


Konkrétan ez a mondatod foglalja össze leginkább azt, hogy a fenti irományommal mire akartam kilyukadni. Az, hogy mi emberként milyen fizikai tulajdonságokat (szín, méret, stb.) tekintünk 'szépnek' avagy esetleges téves értelmezés szerint dominánsnak a diszkoszhalakkal kapcsolatban, egész biztosan nem ugyanazt takarja, amit ugyanezek a fogalmak a halaknál jelentenének. Ez mindenki számára vili. Hogy a fent említett mondatot egy kicsit pontosítsam, nem is annyira a fejlődés mikéntjéhez van köze a belső tulajdonságoknak, hanem az egyenek a csoporton belül elfoglalt helyéhez/pozíciójához.
Nem tértem ki arra, pedig a teljes igazsághoz elengedhetetlen lett volna, hogy azokat a tulajdonságokat, amik genetikai "katasztrófákból" vagy hibákból erednek és az adott egyed(ek) úgymond idő előtti táplálékká válásához vezetnek, figyelmen kívül hagytam. Ilyen mondjuk a gyárilag bakpatás zebra és a többi. Teljesen egyértelmű, hogy ezeket a természet elég hamar lehúzza a jelenlévők listájáról. Amire igazából célozni akartam az az, hogy amennyiben feltételezzük, hogy egy csapaton belül a mindenféle gyári hibás egyedek nincsenek jelen, úgy az ilyen (de csak ilyen!) tekintetben homogén társaság esetén a növekedési ütemnek, bizony közel azonosnak kell lenni. Az, hogy az akváriumainkban ENNYIRE erős szétnövés tapasztalható, sokkal inkább tudható be a körülményeknek, mint a genetikának.
Példaként megint csak a Xingúkat tudom hozni, konkrétabban pedig a legelső felnevelt csapatot és az utána következőket. Az első csapat volt az, amelyik mondjuk egy tízes listán nyolc pontot érő körülmények között nőtt fel. Volt közöttük kevés kiugróan nagy hal, hasonlóan kevés kiugróan kicsi, de a tornasor közepe a két véglethez képest nagyon hosszú volt. Ez a számok nyelvére lefordítva úgy nézett ki, hogy az ötven-pár halból volt kettő csoffadék, három vagy négy bitang nagy, a többi viszont szinte teljesen azonos méretű volt. A következő adag ivadéknál már csak tízből kb. 5 pontot adnék magamnak a felnevelést tekintve, ez erősen meg is látszott a végeredményen. A tornasor egész másként alakult, mondanom sem kell.
Többeknek elmondtam már, hogy a diszkoszhalas karrierem tizen-sok éve alatt nagyon sokáig meg voltam győződve róla, hogy tényleg nagyon ügyes vagyok és szépen tudok ivadékot nevelni. Hát, ezt egészen addig hittem, amíg az F1A-t fel nem neveltem. Ők voltak a bizonyítékai annak, hogy egész addig csak messziről ugattam a halnevelést. Vízminőségben nagyjából hoztam azt, ami maximálisan elvárható, de a tökéletes és kiegyensúlyozott táplálástól még akkor is eléggé messze voltam.

Amit viszont még szeretnék elmondani -kapcsolódva az "olcsó" diszkoszhal témájához, az a következő: A balatonújlakon zajlott Xingú-projekt 18 hónapjából nagyjából egy évet ölelt fel az ikrázós-ivadéknevelős időszak, amely alatt 2 csapatot neveltem fel indulástól kb. 8-10 centis méretig (összesen kb. 120db halat), míg a 10-10db saját célra megtartott hal leválogatásra került, valamint további 3 adag ivadékot ömlesztve, kb. 3 centisig. (Itt jött a kényszerű költözés.) Vízből és villanyból havi kb. 10-12.000Ft-os átalányt fizettünk. Ez egy évre levetítve némi kerekítéssel mondjuk 250.000Ft. Ehhez jött hozzá az elköltözésünk előtt két elszámoló számla a vízre és a villanyra, ami összesen közel félmillió forint volt(!). Magyarul 120db halat, nagyjából egy éves korig, jó vagy közepesen jó 'minőségben' felnevelni ennyi rezsibe került úgy, hogy köztudottan rommá szigeteltem mindent, tehát a hőveszteség elvileg kicsi volt. El lehet kezdeni matekozni, de akárhogy osztok-szorzok, nekem sehogy sem jön ki az, hogy lopott áram és víz nélkül hogy a fenébe' éri meg valakinek az 5-6 centis diszkoszhalat olyan áron eladni, amilyen árak ma idehaza köztudottan léteznek. Maximum úgy, hogy a szöveg megvan, de az teljesen biztos, hogy az igényes(!) halneveléshez szükséges körülményeket a halak számára nem biztosítják.

Idézet:
"Ikra korban eldől, hogy ki a csúcs példány, és ki a "figyelem elterelő táplálék", megvédvén a csúcspéldány fennmaradását."


Ezt akartam fentebb hangsúlyozni. A vad diszkoszoknál pontosan a "csúcspéldány" az, amelyik egyben a ragadozócsali szerepét is játssza. Nem ő fog minden nősténnyel ikrázni, mint ahogy teszi ezt mondjuk "pöllentés" formájában a legnagyobb hím oroszlán, hanem ő lesz az, akinek a feladata a "pórnép" elől elcsalogatni a ragadozókat. A vicc az, hogy szinte minden ikrázásból, így a "pórnép" közül is kerülnek ki ilyen csúcspéldányok. Egyébként pontosan ezen az elven alapul a mai vad halas piac egyik hatalmas fosztótechnológiája is.: Elképesztő, Euro ezrekben mérhető összegekért cserélnek gazdát a legkáprázatosabb vad példányok, miközben a szinte teljesen pötty nélküli Tefé zöld diszkoszok ivadékai között is vannak már most, viszonylag fiatalon igen kívánatos, piros pöttyös példányok is egy amerikai hobbista ismerősömnél. Nyakamat rá, hogy két 100€-s, marhára nem piros Alenquer Cuipeua ivadékai között is lenne néhány, kifejlett korban döbbenetes színű példány. Csak azt ugye "meg is kell tudni csinálni".

Szuszu!

Idézet:
Ehhez tartozik az is hogy ha a kishalak szép egyformák, azonos nagyságúak, azaz közelítenek a homogén állományhoz, azok sajnos igencsak valószinű hogy beltenyésztett vonalak, amik sajnos igen sokat vesztettek a variábilitásukból.


1. Ezek szerint az azonos befogóhelyről származó, mondjuk Nhamunda heckelek is beltenyésztettek? Mert azok bizony szinte mind tök egyformák, szó sincs variabilitásról. A barna változatok esetében is viszonylag csekély a variabilitás. Ami pedig a mi fogalmaink szerint annak számít, az nem a variabilitás, hanem a mutáció számlájára írható, ami pedig egy egészen más tészta, ugyebár...

2. Tetszik-nem tetszik, a 'hagyományos' tenyésztési célok egyik legfontosabbika a variabilitás kiküszöbölése, ugyanis erőst gyanítom, hogy a Ring Leopardokkal sokat keresni kívánó tenyésztő marhára nem szeretné, ha kénytelen lenne a Ring Leopard pár ivadékait Red Türkizként árusítani. ;)

Idézet:
nem vita a célom, csak szubjektív véleményem van


Évek óta arra vár itt sok-sok ember, hogy végre vita legyen. Épeszű, építő jellegű, pont olyan, mint ez a néhány hsz. itt fentebb. Ha véleményed van, vissza ne fogd magad!

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2013.02.01. 18:34
Profil Honlap
Növendék

Csatlakozott: 2009.08.04. 21:56
Hozzászólások: 286
Tartózkodási hely: Érd,Kaposfüred
Szia Nándi!
1.A nahmunda-heckel példára reagálva a felvetésedben egyébbként megmondtad a lényeget is mégpedig azt hogy azonos befogóhelyről származnak.
Megjelölnék egy cikket:

http://www.matud.iif.hu/2009/09dec/01.htm


Nem biztos hogy így van de részemről elfogadható magyarázatnak tartom.
Egyébbként a közelmúltban feltettem egy angol nyelvű linket ami a diszkoszok genetikájával foglalkozik, véleményem szerint ez is ezt támasztja alá.

2. A második felvetéseddel teljesen eggyetértek, mint azt a zárójelben jeleztem is!
Üdv


2013.02.02. 01:24
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Hű, Szuszu! Ez egy jó cikknek néz ki, de túl fél éjfél van és túl beboroztam ahhoz, hogy most át tudjam értőn olvasni. Holnap este szerét ejtem.
Az angol cikk meg... hát... szóval én egy kicsit tudok angolul, de ha van itt olyan, aki nálam is jobban érti, az átjöhet korrepetálni kicsit. Angolból is meg genetikából is. :)

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2013.02.02. 01:39
Profil Honlap
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Nah...

Ha már növekedés, akkor íme a sokat fikázott Stendker...0.43-tól tessék nem pislogni, el kell olvasni a pop up abalakot...

"Der größte Diskusfisch ist 24,6 cm, gemessen vom Maul bis Ende der Schwanzflosse. Diese Größe stellt eine absolute Ausnahme dar und wird normalerweise nicht erreicht. Der betreffende Diskus ist allerdings auch schon 6 Jahre alt."

asszongya...:

"A legnagyobb diszkoszhal 24.6cm, szájtól a farokvégig mérve. Ez a nagyság abszolút kivétel, és normál esetben nem lehetséges. Az említett diszkoszhal már hat éves"

No kérem! Kinek van itt hat éves diszkosza, (bármilyen!) és az mekkora?
Merthogy sajnos elég sok itt a "ezek a régebbi, tanuló halaim, ezek most újak..."
Nem lehet, ha minden szuper és nem döglendenek ki, akkor nem kéne megunni, hanem ki kéne seggelni egyet-kettőt?
Egy kutya is pont eddig él, azt két év után megunja az ember?
És az akvarisztika semmivel sem jár kevesebb macerával ,mint egy kutyát naponta sétálni vinni, kozmetikushoz, oltatni...stb.
Hmm?


2013.02.02. 04:04
Profil
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Egyébként vadak, vagy sem, én ebbe a 24esbe szerelmes lettem... :oops:
De bevállalnám többit is. :D


2013.02.02. 04:07
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Sziasztok!

Szeli "az a sokat fikázott Stendker" kifejezés egy kicsit azért erős túlzás. ;) Ami kritika részemről éri, az nem a halak felnevelésének, méretének, színének, stb. szól, hanem egy ennél lényegesen szubjektívebb dolognak, mégpedig egyes vérvonalak méretéből és testfelépítéséből adódó "eleganciadeficitjének". Nekem kicsit olyanok, mint Nagy Ő Anikó, aki "elvileg" egy jó nő, de nekem jó nőből egy pont fele akkora is bőven elég. Képzelj el egy 43-as körömcipőt. Olyanból tüzet oltani kell, nem pezsgőt inni. :mrgreen:

A hat éves diszkosszal kapcsolatos felvetéseddel maximálisan egyetértek.

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2013.02.02. 10:39
Profil Honlap
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Bocsánat lehet félreérthető voltam, ne vedd magadra, és fórumra se!!!

A helyzet az, hogy több helyről hallottam a Stendkert bántani...
Többek közt Heiko Bleher sincs jó véleménnyel róla állítólag. (Nigro mondta GA-ban...)
Meg több "kolléga" sem. Német o.-ban. (ezt meg a Depo-ban)

Ennek okáról meg lehetne megint egy csomót beszélgetni.


2013.02.02. 12:24
Profil
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
A 43-as körömcipővel én is maximálisan egyetértek! :lol:
(hal-elegancia szempontból is) :!:


2013.02.02. 12:44
Profil
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2010.05.17. 15:59
Hozzászólások: 481
Tartózkodási hely: 1108. budapest ...
Sziasztok
Szeli: már az első postod után szerettem volna ezt leírni:
A stendker halakat meg kell nézni az aquadepoban, nem tudom milyen módon kerül hozzájuk (ők maguk mennek-e ki érte, vagy beszállítatják), de szegények nem épp a díszpéldányai a stendker tenyészetnek, és akkor nagyon finoman fogalmaztam..
Sajnos ide mo.-ra SZERINTEM a legalja kerül, ha csak nem mi magunk megyünk ki kiválasztani a csapatot.
Talán ezért olyan a híre itt amilyen. -Mondjuk ennyi erővel a majdnem az összes tenyésztőre is el lehetne monadni uezt. Mielött KI-tól megvettem a halacskákat, gondolkoztam, hogy Piwotól rendeltetek, de lebeszéltek róla, épp a fentebb írt okok végett.

_________________
ha segíteni nem tudsz,legalább ne árts


2013.02.02. 18:59
Profil
Ivadék
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.13. 02:27
Hozzászólások: 71
Az említett helyen, diszkoszokkal kapcsolatban, számos más érthetetlen dolog is van...
Számomra legalább is.


2013.02.02. 22:22
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Szeli írta:
Az említett helyen, diszkoszokkal kapcsolatban, számos más érthetetlen dolog is van...
Számomra legalább is.


Ez oké, de próbáljunk meg a témánál maradni! ;)

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2013.02.03. 11:24
Profil Honlap
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2013.02.18. 16:56
Hozzászólások: 649
Tartózkodási hely: Tápiószecső
Sziasztok!

Nem vitának, csak kiegészítésnek szánom, amit olvastam díszhaltenyésztőnél: a Xiphophorus helleri vad példányai a természetben elérik a farokúszó nélküli 10-12cm-es hosszúságot is! Még édesapám régebbi, ronggyá szakadt kis díszhalas könyvén is láttam fotót ehhez hasonló, bár valamivel kisebb példányokról. Ma az üzletekben a 6cm-s (feleakkora) példányokat sem lehet már látni! Ennek oka a tenyésztő szerint: azokat a példányokat válogatják ki, amik kis korukban is a legszínesebbek és minél hamarabb szaporodnak. Ám ezek a fiatalkorban szaporodó példányok csak feleakkorák, mint azok, amik normális életkorban szaporodnának. Így sikerült kiszelektálni a színes és csökött méretű xifókat. Nem én írtam, tenyésztőtől olvastam. Namost, a halgenetika szerintem a diszkoszra is érvényes: ha hamar akarnak szaporítani, kis korban is már eladhatóbb színes példányokat, ez könnyen odavezethet, hogy bizonyos idő után itt is a természetben található mérethez képest feleakkora példányok kapnak szelekciós előnyt, mert ők színesebbek, eladhatóbbak, csak sajna törpébbek. De az is lehetséges, hogy előző hozzászólók ugyanezt akarták mondani és csak megismételtem őket, Akkor bocsi.

Üdv: Robi


2013.06.23. 16:59
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Szia Robi!

Van néminemű hasonlóság a "törpe" xiphók és a diszkoszok között, ám a párhuzam nem a méretekben keresendő. Az, hogy a xipho az idők során összement, szerintem csak részben köszönhető a kizárólag a színezetet figyelembe vevő szelekciónak, de a lényeg nem is ezen van. Ha jól megnézed a diszkoszokat, akkor azok, amik kifejlett korukban is kicsik maradnak, szinte kivétel nélkül a nem megfelelő felnevelés miatt maradnak kicsik. Természetesen vannak eltérések színváltozatok és testformák között, de a -tól -ig határokon azért elvileg minden hal belül lenne. A trend manapság az, hogy a diszkoszhalak színe válik abszolút elsődleges szemponttá a tenyésztésben, ennek megfelelően egy olyan halból is lehet "csúcsminőségű" jószág, amit a hozzáértő tömegek évekkel ezelőtt még bottal sem piszkáltak volna meg (némi túlzással). A színnél viszont nem arra kell gondolni, hogy a halakat úgy szelektálják, hogy az 5-6 centis kort elérő egyedek már minél színesebbek legyenek. Erről szó sincs. A tenyésztés valójában arról szól, hogy a kifejlett kori szín illetve mintázat a lehető leglátványosabb, szabályosabb, stb. legyen. Azt pedig, hogy ez a mintázat az 5-6 centis halakon is látsszon, hormonokkal és egyéb színező anyagokkal érik el. Ez kérem ipar...

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2013.06.27. 09:42
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 21 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron