Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2020.03.30. 09:37Hozzászólás a témához  [ 35 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
 Kop.féreg a díszakváriumban 
Szerző Üzenet
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.28. 21:27
Hozzászólások: 714
Tartózkodási hely: Budapest XI.
Jankó!

Nagyon sajnálom az elvesztett halaidat, de tényleg becsülöm a kitartásod.

Viszont! (érdekes hogy Stone engem szokott félreérteni, őt meg más.. úgykellneki.. :-))

1., Senki sem vonta kétségbe azt ami nálad történt
2., Stone gyártott egy elméletet, hogy miért is történhetett, mi lehetett az oka
3., az elméletét megerősítendő shrek-re vár..

Kb ennyi, olvassuk el alaposan, mit ír a másik, mert az ilyesmiből vannak a csúnya félreértések, és lehet tényleg az egész egy vesszőn múlik, czinkonak viszont nagyon igaza van abban, hogyha nincs ismétlés, az a rengeteg elhullott kis növendék értelmetlen áldozat volt, elvégre a peték azt röhögve túlélték.

Békeee

_________________
"A sör nem alkohol, a nő nem ember, a linux nem játék. Az ásványvíz meg open source, mert rajta van a forrás., , a nőknek is joguk van programozni... vegyünk nekik mosógépet."


2009.04.01. 16:32
Profil
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.26. 03:16
Hozzászólások: 322
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
Sziasztok.

Jo minden,a kishalakat tegnap elött kezeltem,meg majd egy pár nap mulva ujra.
Szerencsémre ennél a kezekésnél nem a kishalak huzták a rövidebbet.
Az elöirt gyogyszer 70%-át adagoltam nekik,és mindenki él!

ui.:köszönöm a segitséget,ja és nem akarom tovább folytatni ezt a félreértés témát.

üdv mindenkinek
Janko


2009.04.02. 11:48
Profil
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 23:35
Hozzászólások: 908
Tartózkodási hely: Dombóvár
Bocsi Viasz!
...de pont a Te írásod előtt ott van. ;)
Shrek


2009.04.02. 13:48
Profil Honlap
Gyakorlott nevelő
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.28. 21:27
Hozzászólások: 714
Tartózkodási hely: Budapest XI.
Tudom, amikor elkezdtem írni még nem volt ott, nem sok időkülönbséggel toltuk be a hozzászólást, én voltam a lassabb, de mondom már nem törlöm ki..

_________________
"A sör nem alkohol, a nő nem ember, a linux nem játék. Az ásványvíz meg open source, mert rajta van a forrás., , a nőknek is joguk van programozni... vegyünk nekik mosógépet."


2009.04.02. 15:32
Profil
Kishal

Csatlakozott: 2010.08.26. 20:01
Hozzászólások: 227
Sziasztok!
A napokban egy másik témánál említettem hogy végigcsináltunk haldokival egy kopoltyúféreg mentesítő,csökkentő kisérletsort.Melynek eredményeit haldokinak sikerült összegezni. Sajnos bajai vannak a belépéssel. Így megkért hogy másoljam én be.
Talán még jól fog jönni most, vagy a jövőben valamely diszkoszos barátunknak. Főleg hogy a hatóanyag beszerzése viszonylag könnyű.

DISZKOSZ halak kezelése kopoltyú férgesség esetén

A diszkosz hal tenyésztők ivadéknevelésének eredményességét döntően befolyásoló tényező a kopoltyún élősködő Dactylogyrus (monogenea) féreg.
A diszkosz ivadékokra az esetek döntő részében a szülőkről való leválasztás után a halak kb. 6-8 cm-es méretéig jelent komoly veszélyt. Ekkor a nem megfelelő vízminőség, nagy halsűrűség, nem optimális takarmány, bélflóra zavarok okozta immungyengeség stb. esetén a férgek jelentős mennyiségben szaporodhatnak el.
A halak kopoltyúhámjába kapaszkodnak, ott mechanikai és anyagcseretermékeik által is okoznak károsodásokat. Ez a hasznos légző felület csökkenését okozza, oxigénhiány, szapora légzés mellett. Ezek súlyos esetben akár elhulláshoz is vezethetnek.
E probléma megoldására az utóbbi évtizedekben több megoldás is kínálkozott.
KMnO4, formalin, konyhasó, szerves foszforvak, flubendazol, praziquantel hatóanyagokkal végzett kezelések voltak és vannak alkalmazásban több kevesebb sikerrel. Ezek részben fürdők és takarmányon keresztül végzett kezelések.
A fürdők azonban vagy már hatástalanok vagy komoly károsodást okoznak az igényes és érzékeny halainknak. A takarmányon keresztül végzett kezelések, pedig a bélrendszer károsítják, amelyek nem várt szövődményekhez vezetnek.
Ezeket az aggályokat kivédendő kerestünk Robi (Vinare) barátommal és Mátyás fiammal ( Mathias Discus) megoldást a kopoltyúférgek elleni kezelésre. Sok kutatás után rátaláltunk a Chloramin T fantázianevű, kémiai nevén N-kloro tozilamid nátrium sóra.
Hosszas kísérletezés után az alábbi koncentrációban találtam hatékonynak:
1 gramm/100 liter víz.
Ez a 330 microsiemens vezetőképességű, 7,4 pH-jú és 9-es német keménységű víz esetén bizonyult elégségesnek ahhoz, hogy kopoltyúféreg mentesnek tudjuk a kezelt halakat.
Alacsonyabb pH esetén alacsonyabb dózist szabad csak használni!! Másképpen gyorsan elpusztulnak halaink!
50 német keménység alatt (ebbe tartozik gyakorlatilag valamennyi hazai vizünk)
pH8,0---1,5 gramm/100 liter víz
pH7,5---1 gramm
pH 7---0,6 gramm
pH 6,5 ---0,3 gramm
pH6--- 0,2 gramm
A pontosan kimért adagot fél liter vízben feloldjuk és szétlocsoljuk a kezelt akvárium vizének a felszínén. Előtte a biológiai szűrőt kiiktatjuk a rendszerből (ne menjen tönkre a szűrésünk!)
Aztán a fényt levesszük, amennyire lehet, mivel a fény képes gyorsítani a szer lebomlását.
Folyamatosan, de legalább 4 órán át figyeljük a halak viselkedését. Ha baj lenne, akkor meg tudjuk a szer hatását szüntetni! Ennek a vége felé már a halak jól szokták magukat érezni. De hogy biztosan lekerüljenek az elhalt férgek a kopoltyúról és 8 óra leteltéig nem bántjuk a rendszert. Én ekkor vettem mintát mindig a halak kopoltyújáról és minden esetben teljesen negatívak voltak azok a halak, amelyek a kezelés előtt fertőzöttnek bizonyultak.
Ez után teljes vízcsere. A halak oldalukra mennyiségű víz maradhat azért, aztán feltölteni az akváriumot és vissza lehet állítani a biológiai szűrőt. Ha nem cserélünk vizet, akkor még 72 óra múlva is a szer akár 40%-a is még aktív. Vagyis a biológiai szűrőnket a kezelést követő vízcsere nélkül teljesen kiiktatjuk, ami további bajokat okozhat.
Ez után gyönyörködhetünk a lelassult kopoltyúmozgású és jelentős károsodás nélkül lekezelt halainkon!
Ezt a kezelési eljárást szükség esetén meg lehet 2-4 hetente ismételni.


Dr. Molnár Gábor Miklós
állatorvos

Ui: Nagyon fontos kiemelendő ami kimaradt: a szűrő kikapcsolása, mivel a szer hatásfokát is csökkenti nem kicsit, és minden esetben a kezelést előzze meg legalább 50-70 % os vízcsere ( nem ismert okból amikor nem így tettünk volt minimális elhullás 3 centis halaknál) Szóval ez elővigyázatosság!


2015.10.23. 19:37
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Kedves kollégák!

A Chloramin neve számomra más területről már ismerős volt, legjobb tudomásom szerint ezt az anyagot is szokták a vízművek az ivóvízbe adagolni csőtörések után, vagy amikor egyéb okból szennyezett víz kerül a vízhálózatba. Eddig csak annyit tudtam róla, hogy az ozmómembránokat nagy hatékonysággal vágja gajra.
Nem tudom, hogy ez a Chloramin és a doki által említett Chloramin-T ugyanazt az anyagot jelenti-e vagy sem, de ez most részletkérdés.

Az nagyon jó, hogy előkerült egy újabb, a rendkívül ellenálló férgek elleni küzdelemben hatékony szer, de nekem van vele egy apró problémám. Pontosabban nem is annyira a szerrel, mint inkább az alkalmazás módjával. Kicsit utánaolvastam az előbbi mondat végén kitett pont óta és a Wikipedia szerint az általam említett Chloramin és a kezelésre használt Chloramin-T egy és ugyanaz. A szócikkben leírtak szerint a Chloramin -hasonlóan a kálium permanganáthoz- lényegében egy nagyon erős oxidálószer és ennek a tulajdonságának köszönhetően "mindenicid", azaz ami élő szövet vagy sejt vagy baktérium, azt nem kíméli. Ezért is kell leállítani a szűrőt, valamint szerintem ugyanez miatt lép fel halpusztulás a kezelés alatt, illetve utána. Az előbbi oka egyértelmű, míg a másiké véleményem szerint az, hogy ugyan nullás ammónia és nitrit-, illetve nagyon alacsony nitrát értékeket mutató akváriumvizet egy jól működő rendszerben viszonylag könnyű előállítani még relatív kevés vízcsere mellett is, ezek az értékek azonban annak köszönhetőek, hogy a vízben nagyon nagy számban vannak jelen olyan mikroszkopikus méretű élő szervezetek, amelyek a nitrogén- és gondolom, hogy számos egyéb vegyület lebontását, illetve beépítését végzik. Ha sok hal van egy akváriumban, azok sokat esznek, sokat tojnak, így a víztömeghez képest tetemes mennyiségű szerves anyagot dobálunk bele az akváriumba nap mint nap. (Képzeljétek csak el, milyen lenne, ha mondjuk a 29 fokos vízbe 5 napon keresztül minden nap belehajigálnál 5 deka mindenféle halkaját, de úgy, hogy a vízben nincs hal. Ölég ronda moslék lenne benne a végére.) Ez a sok anyag valahová lesz, nem tűnik el csak úgy a semmibe. "Megeszi a szűrő." Persze, meg, de nem a szivacs eszi meg, hanem a benne lakó pici baci. Egy beállt akváriumban viszont nem csak a szűrőben van pici baci, hanem a vízben lebegve, az üvegen, a porlasztókő vezetékén, a kúpon, a szűrőn, stb. Ha egy ilyen akváriumban nem cserélsz vizet a kezelés előtt, akkor a Chloramin legelőször ezeket teszi el láb alól, és hiába állítod le a szűrőt (megvédve ezzel a bacikkal együtt a bele kerülő kop.féreg petéket is), az összes többi felületen nagyon gyorsan elpusztuló, nagyon nagy mennyiségű és pillanatok alatt bomlásnak induló élő anyag van még, ami a meleg vízben néhány óra leforgása alatt is rettenetes, lényegében mérgezést okozó löttyé változtatja az úgynevezett "beállt" vizet. Szerintem ezt az egész folyamatot simán, házilag is mérni lehetne, ha az ember gyereke kezelés közben ezzel is bírna foglalkozni és nem csak azzal, amivel egyébként tényleg kell.

A másik érdekes dolog az imént már előkerült, ez a leállított szűrő esete. A kop.féreg petéje cefet ellenálló kis cucc, olyan szerrel, ami a halat nem nyírja ki, lehetetlen elpusztítani. Egyes peték néhány nap alatt, mások néhány hét alatt kelnek ki, és elég sokan vannak ahhoz, hogy a nagy számok törvénye alapján a szűrőből akár ép pete, akár élő féreg formájában visszajussanak az akváriumba és így végül a halakra is. Lehet persze 2-4 hetente kezelgetni a halakat, de ha engem kérdeztek, én marhára nem tenném ki a halaimat ilyen típusú megrázkódtatásoknak, pláne ennyire gyakran. A szer jó, de az a véleményem, hogy a használata igazán akkor ér valamit, ha nem csak az adott pillanatban meglévő kifejlett férgeket pusztítja el, hanem egy mozdulattal a férgek életciklusát is derékba töri. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a kezelés után a halat egy teljesen steril medencébe helyezzük át. A technika lényegében megegyezik a kálium-permanganátos kezelés menetével, pontosan ugyanazt is csinálja, gyaníthatóan azonos hatékonysággal.
Következtetés nincs. :shifty:

OFF:
Doki és Matyi számára lenne egy kis projekt ötletem: Legközelebb, ha lesz egy csapat kishalatok, vegyétek el őket a szülőktől kb. 3 hetesen. Az egyik csapatot hagyjátok a rendszerben, a másikat viszont tegyétek bele egy külön kis akváriumba (60-80 literes forma) és reggel-este cseréljetek rajtuk vizet, halat lapra technológiával. Szűrésnek egy rendesebb bubis szivacs elég, a kaja legyen ugyanaz és ugyanannyi, mint a másik csapatnak. Nem kell sokáig csinálni, 2-4 hét alatt -ha minden rendben van, azaz a cserére előkészített víz minden szempontból jó- látni fogjátok a különbséget. Utána tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy mitől működik ez a buli nagyban az ázsiaiaknak.
ON.

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2015.10.23. 21:52
Profil Honlap
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.27. 13:30
Hozzászólások: 1130
Folytatva a cloramin témát! Csak, hogy nem menjen feledésbe! Cloramin-T névre hallgató vegyszer. Fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt be kell állítani a Ph-t. Méghozzá 7 feletti értékre. Én 7.3-7.4-re nyomtam fel egy kis étkezési szódabikarbonáttal. 110 literenként 1.2-1.5 között rakok bele. Más vegyszerekkel ellentétben, szerintem nincs szükség vízcserére. A szűrést sem állítom le, viszont kezelés után szűrő indító löttyit raktam a vízbe. A halakon semmilyen változást nem észleltem a kezelés alatt. Persze a betegségre utaló problémákon kívül. Az első videó a kezelés előtt elhullott 6 hetes növendékről készült. Látszik is a kopoltyú szinén, hogy nem friss!

A második videó a második kezelés után készült, frissen felvágott halból. Szép színe is van a metszetnek. Elnézést a videó minőségéért, de egyszerűen ezeket a ici-pici távolságokat elég macerás eltalálni. Elég látványosan megfogyatkoztak a piszkok! Azóta sem kellett ezzel foglalkoznom az akváriumban.


2020.03.12. 15:23
Profil
Ikra
Avatar

Csatlakozott: 2018.04.10. 07:49
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Tolna megye
Helló Gyepi! Ha jól emlékszem a kezelést mikor mesélted akkor utána nem csináltál vízcseret, ekkora mennyiségben nehézkes lenne. Úgye a klór származék az erős levegőztetéssel megszűnik benne, így nem cserélsz végülis.


Más egyik ismerős B. József a Hipermanganátal csinált ezzel kapcsolatban kezelést (kop. Féreg ellen) 100L vízhez 3 szem lencse nagyságú kristályt tett be, és ezt 3 nap végezte el utána 30% vízcserét végzett és a halakon nem látszik tünet, és túl is élték a napokig tartó másnéven kálium-pergmanganát kezelést.


2020.03.13. 15:39
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.27. 13:30
Hozzászólások: 1130
Én is csináltam régebben. Szinte lehetetlen beszerezni az anyagot, ráadásul, nekem nagyobb töménységbe adták meg a dózist, csak 30 másodpercre kellett bemeríteni a halakat. Kettő kibírtak, viszont a harmadik már sokkkkkkk volt nekik. Ráadásul így csak a halak lettek kezelve. A továbbiakban steril akvárium kellett nekik.???????


2020.03.13. 19:23
Profil
Ikra
Avatar

Csatlakozott: 2018.04.10. 07:49
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Tolna megye
Itt a srác konkrétan az 500L aksiba kezelte 3 napig. 15db lencse nagyságú Hipermanganáttot tett bele az aksiba és abba hagyta a halakat, nem "gyors" fürdetés ahogy StoneAge is írta másik helyen.
És a halak túl élték!!!


2020.03.14. 00:23
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.27. 13:30
Hozzászólások: 1130
Érdekes elgondolás! Jó lenne tudni, hogy mennyire volt hatásos. Itt konkrét vizsgálatra gondoltam. Pld: mikroszkópos analízis. A másik meg, hogy túlélték egy dolog. Milyen hatással volt az emésztésükre, idegrendszerre, ivarzási képességekre. Erről is jó lenne tudni. De a legnagyobb gond a beszerzés!


2020.03.17. 11:52
Profil
Ikra
Avatar

Csatlakozott: 2018.04.10. 07:49
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Tolna megye
Gyakorlatilag Kg kiszerelésben kapható!
Az infó begyűjtésében rajta vagyok, mik lettek a fejlemények!?


Csatolmányok:
Screenshot_2019-06-07-08-22-28-917_com.android.chrome_copy_540x960.png
Screenshot_2019-06-07-08-22-28-917_com.android.chrome_copy_540x960.png [ 106.62 KiB | Megtekintve 14 alkalommal. ]
2020.03.19. 00:23
Profil
Gyakorlott nevelő

Csatlakozott: 2008.11.27. 13:30
Hozzászólások: 1130
Hát ez érdekes, mert úgy tudtam, hogy még robbanó anyag készítésére is alkalmas, ezért szigorú a beszerzése. De ha lehet kapni, hát jó! Sajnos nekem rossz tapasztalatom van vele, a Nándi féle merítő fürdős megoldással. Biztos én nem csináltam valamit jól!


2020.03.19. 15:50
Profil
Ikra
Avatar

Csatlakozott: 2018.04.10. 07:49
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Tolna megye
Kérdeztem az illetékest, konkrétan a halak mind élnek, esznek rendesen, tünet mentesek lettek.
Hát igen én is úgy tudtam aztán mégis rendelhető. Nem is vészes árba.
Azért ezt az eljárást nem merem megcsinálni, amit B.J. alkalmazott még így hogy sikeres volt!


Csatolmányok:
Screenshot_2020-03-18-22-30-44-105_com.android.chrome_copy_540x960.jpg
Screenshot_2020-03-18-22-30-44-105_com.android.chrome_copy_540x960.jpg [ 77.87 KiB | Megtekintve 12 alkalommal. ]
2020.03.21. 20:21
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3654
Tartózkodási hely: Juta
Matthew írta:
Itt a srác konkrétan az 500L aksiba kezelte 3 napig. 15db lencse nagyságú Hipermanganáttot tett bele az aksiba és abba hagyta a halakat, nem "gyors" fürdetés ahogy StoneAge is írta másik helyen.
És a halak túl élték!!!


Matthew utolsó mondata a lényeg. Túlélték.
Mint minden gyógyszernek/vegyszernek, a KMnO4-nek is vannak mellékhatásai, főleg hosszú időtartamú fürdő esetén. Ugyan nem diszkoszhallal, de ha jól emlékszem, talán ponttyal végzett kísérletek mutattak rá, hogy milyen mértékű és vissza nem fordítható károkat okoz a permanganát a belső szervekben. Hadd ne emlékezzek pontosan a részletekre, de a lényeg annyi, hogy míg a permanganát aktív állapotban van (tehát a víz lila), addig jobbára csak a maró hatás érvényesül. Ahogy viszont a szer reakcióba lép lényegében mindennel, ami oxidálható, az ezekkel alkotott vegyületei azok, amik komoly és maradandó vese- és májkárosodást, illetve a szaporítószervek károsodását okozzák. (Nagyjából egyébként ugyanez érvényes a malachitzöldre is.)
Az lehet, hogy a férgek (hangsúlyozom, hogy a kezelés ideje alatt nem pete, hanem kikelt féreg formájában jelen lévők) elpusztultak, de gyanítom, hogy a kezelés a halaknak sem tett jót.
Azt természetesen nem mondom, hogy örökre tönkre lettek téve a halak és gatya a társaság, de az biztos, hogy ezt a kezelést ebben a formában nem kell sokszor megismételni.

A leghosszabb időtartamú kezelés, amit csinálni szokás, 4 órás, emlékezetem szerint 2mg/liter adagolással. Újabban én is erre tértem át a 30 másodperces merítés helyett. Ez kevésbé tűnik drasztikusnak, és bár az eredményességét illetően eddig nincsenek mikroszkópos vizsgálattal megerősített bizonyítékaim, de "szemre" minden rendben van. Legalábbis a zöldek és a heckelek is teljesen tünetmentesek az érkezés utáni karantén és kezelés óta. Lesz természetesen teszthal, a kis Xinguk között akad majd erre a célra kijelölt példány, de a mutatvány még nem időszerű. Alkalom adtán beszámolok róla.

A harmadik dolog, ami eszembe jutott, az a kezelések esetleges sikertelenségére vonatkozik. Eddig én kizárólag úgy kezeltem halat, hogy azok a kezelés után azonnal, lehetőleg egy csepp felesleges vagy fröccsenő víz nélkül átkerültek egy teljesen steril rendszerbe, amiben sem víz, sem berendezés, szűrő, stb. nem kerülhetett kontaktba féreggel/petével, bármivel.
Gyepi azt írta lentebb, hogy:
Idézet:
A szűrést sem állítom le, viszont kezelés után szűrő indító löttyit raktam a vízbe.

valamint azt, hogy:
Idézet:
Elég látványosan megfogyatkoztak a piszkok!


Az első idézetet azért emeltem ki, mert abból az látszik, hogy a kezelést a díszakváriumban végezte. Ezzel egyetlen baj van: az a dózisú kloramin, ami a kop.féreg petét elpusztítja, az a halat úgy oldja fel, mint kávé a kockacukrot. (A KMnO4 hasonlóképp.) Magyarul lehet, hogy a kezelés nyomán az élő férgek száma akár hosszabb időre is jelentősen megcsappant, de szerintem teljesen kipusztítani nem sikerült őket. A sikeres kezelés annyit jelent, hogy egyetlen darab élő féreg sem látható a mintában mondjuk egy hónap elteltével sem.

Üdv,
StoneAge

_________________
Skype: nandiscus


2020.03.22. 21:34
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 35 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás: